2024. március 29., péntek

Szerbiában csak kétszázalékos lesz a gazdasági növekedés

Az időjárási körülményeknek a mezőgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt az Európai Bizottság 2 százalékra csökkentette a szerbiai gazdaság idei növekedésére vonatkozó korábbi becslését, de úgy értékelte, hogy a következő években erőteljesebb lehet a növekedés.

A brüsszeli testület őszi gazdasági előrejelzése szerint – amely az EU egészére, a tagállamokra és a tagjelöltekre is vonatkozik – Szerbiában a GDP a következő két évben érezhetően növekedni fog: 2018-ban eléri a 3,3, 2019-ben pedig 3,5 százalékot.
A magyarázat szerint az Európai Bizottság a kedvezőtlen időjárási körülmények következményei, a mezőgazdasági és az építőipari termelés csökkenése miatt rontott a Szerbiára vonatkozó prognózison.
„Fennmarad az erőteljes növekedési irányzat, és várható, hogy az év vége előtt lendületet vesz a gazdasági tevékenység” – fogalmaznak az elemzésben, melyet Pierre Moscovici európai gazdasági és pénzügyi biztos mutatott be. Elmondta: a becslések szerint az euróövezet GDP-je az idén számottevően növekszik és eléri a 2,2 százalékot, a tagállamok gazdaságának együttes növekedése pedig várhatóan 2,3 százalékos lesz.
A Szerbiára vonatkozó előrejelzés kapcsán Brüsszelben megállapították: visszafogott a beruházás, az év eleje óta késnek a kormány kapitális befektetései. Ugyanakkor a kivitel erőteljesen növekedett, s ez az irányzat várhatóan folytatódik. Az export-import az év végéig valószínűleg kb. 10 százalékkal növekszik, de a külkereskedelmi mérleghiány az idén és a következő két évben is mintegy 10 százalékos marad. A gazdasági bővülés kulcsfontosságú mozgatóereje a magánfogyasztásnak a béremelésen alapuló növekedése lesz – szögezi le a bizottság.