2024. április 24., szerda

Reggelit készítettek az iskolában a diákok

Az Ivan Gundulić Általános Iskolában az Október az egészséges táplálkozás hónapja akciósorozat keretében a diákok reggelit készítettek az egészséges táplálkozás legújabb tendenciái alapján.

A rendezvényen jelen volt többek között dr. Horváth Zoltán, a városi tanács egészségügyi ügyekkel megbízott tagja is. A reggelit a Svetozar Miletić középiskola szakácsoknak készülő tanulói készítették, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet orvosai által összeállított receptek alapján.

– Vajdaságban a táplálkozás tekintetében talán a legégetőbb probléma a túl nagy mennyiségű szénhidrát- és a zsírfogyasztás. A rossz táplálkozási szokásokat a gyerekek a családban sajátítják el, majd később az iskolában is ezt látják a többi tanulótól. Az egészséges táplálkozásról szóló akciót 2001-ben indította el a Vajdasági Közegészségügyi Intézet az újvidéki önkormányzat támogatásával. Az óvodákban és az iskolákban megtartott akciókkal azt szeretnénk elérni, hogy a gyermekek megtanulják, mennyire fontos az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód, és hogy a gyerekkorban kialakított szokások meghatározhatják jövőnket. A betegségek elkerülése érdekében a megelőzés a legjobb módszer, ezért arra törekszünk, hogy a gyermekek és szüleik számára elmagyarázzuk, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás – ismertette dr. Horváth. Hozzátette: a túl sok só és zsír fogyasztása érbetegségek kialakulásához vezethet, ezért már gyermekkorban meg kell tanulni, hogyan kell megfelelően táplálkozni.

Dr. Milka Popović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet szakorvosa elmondta, az akciónak köszönhetően mára már több generáció megtanulta, hogyan kell egészségesen táplálkozni, és hogyan kell helyesen elkészíteni az ételt.

– A Vajdasági Közegészségügyi Intézet a Városi Egészségügyi Hivatallal karöltve részt vesz az óvodások és az iskolások számára elkészített élelmiszer ellenőrzésében és összeállításában. Az idén az akció a szénhidrátokra összpontosít, arra tanítják meg a gyermekeket és szüleiket, hogy miért jó a fogyasztásuk, és mikor, milyen formában és mennyiségben károsak – magyarázta dr. Popović.