2024. április 18., csütörtök

Mitológiai alakok és apró életképek

A Szabadegyetemen megnyílt a III. Nemzetközi ex libris kiállítás

A felnőtt alkotókat megcélzó, III. Nemzetközi ex libris kiállítás megnyitójára szerdán este került sor a Szabadegyetem galériájában. A tárlat szervezője a Szabadkai Képzőművészek, Iparművészek és Formatervezők Egyesülete. Ahogyan azt hallhattuk, az idei megadott téma a mitológia volt, de az alkotók szabad témájú munkáikat is elküldhették. A pályázatra 160 alkotás érkezett, 15 ország 56 alkotójától. A zsűrit Jasmina Jovančić Vidaković és Molnár Imre grafikusművészek, valamint Vékony Lajos keramikusművész alkotta. Mindkét kategóriában a legjobb alkotások plakettet és érmet kaptak, emellett díjazva lettek a különböző technikai kivitelezések és a kollekciók is.

Az idei téma a mitológia volt

Az idei téma a mitológia volt

Az egybegyűlteket a szervezők nevében Boros György köszöntötte, a tárlatot pedig Jasmina Jovančić Vidaković méltatta:

– Az előző években a szabad témára színvonalasabb munkák érkeztek, idén nagy meglepetésünkre, a megadott témára is ugyanannyira színvonalas alkotásokat kaptunk. Ezúttal is több technikával találkozhattunk, egyebek közt magas- és mélynyomással készült képekkel, valamint digitális munkákkal – mondta Jasmina Jovančić Vidaković.

A kiállításról Bíró Tímea költő, újságíró is kifejtette gondolatait a megnyitón:

– Az alkotómunkához hatalmas kitartásra, rengeteg időre, türelemre és csendre van szükség, mindezt pedig nehéz manapság összehangolni. A kultúrán belüli szoros köteléket tükrözi, hogy az ex libris korábban a könyv része volt, egyfajta tulajdonviszonyt jelölt. Mára kiemelkedett a könyvből és képzőművészeti műfajjá nőtte ki magát. A mitológiai alakokat, apró életképeket megjelenítő, kozmikus hangulatot árasztó munkák többsége egy másik világba, másfajta életérzésbe kalauzolnak bennünket. A művészet végtelen és csak adni tud – hallottuk Bíró Tímeától.

A kiállítást Szabadka város önkormányzata és a Szekeres László Alapítvány támogatta.