2024. április 25., csütörtök

Vízió és vevő nélkül nem lehet gazdálkodni

Óbecsén mutatta be kutatási eredményeit az Agroprofit Egyesület szakértői csapata

Nem lehet tovább „fejből” és vevő nélkül gazdálkodni, a termést pedig nem megőrzésre átadni, hanem eladni kell – üzenték tegnap az Agroprofit Egyesület szakemberei. A Gazdinstvo lapot kiadó egyesület az Óbecse Földműves-szövetkezetbe tett látogatása során beszélt a termelőknek arról, milyen változásokra lenne szükség a fennmaradásukhoz.
Čedomir Keco, a Gazdinstvo lap főszerkesztője elmondta, sajnos a learatott termény nagy részét a gazdák még mindig „megőrzésre” átadják, nem pedig eladják, és a gazdálkodás egy jelentős része sajnos mind a mai napig az elavult árucsere-forgalmon alapul. Az Óbecsén megjelent szakértők szerint a múlt évben az olajrepce volt az egyik legjövedelmezőbb termény, ők a mezőgazdaság nagy lehetőségét is épp az olajrepce-termesztés növelésében látják.
Keco szerint nagy gondot jelent Vajdaságban a feldolgozókapacitások hiánya, az ő megítélése szerint mindenekelőtt biodízelgyárra és magas keményítőtartalmú termékeket feldolgozó üzemre lenne szükség.
– Szakértőink szerint 700 ezer hektáron új vetésforgó-kombinációt lehetne alkalmazni, a teljesen eredménytelen vetési előfinanszírozásról szóló törvényt pedig meg kell szüntetni vagy módosítani kell. A kompenzációs alap sem működik, az államnak ezen is változtatnia kellene – tette hozzá Keco.