2024. április 25., csütörtök

Vallomások a művészetről

Tamás Menyhért-est Magyarkanizsán

Ma, csütörtökön 17 órakor a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban a Magyar Művészeti Akadémia ismert alkotói vallanak a művészeten keresztül életükről, hitvallásukról. A vendég: Tamás Menyhért író, költő és Rátóti Zoltán színművész; a műsorvezető Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA levelező tagja.

Tamás Menyhért a bukovinai Hadikfalván született 1940-ben. Szülei a Bácskában való letelepedés után menekültek a Dunántúlra. Érettségi után Budapestre költözött, két esztendeig segédmunkásként dolgozott, majd hét évig üzemi lapos újságíróként dolgozott. 1968-ban került a Népszava szerkesztőségébe, irodalmi és kulturális rovatot vezetett. 2010 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Verseiben, regényeiben a bukovinai székelyek tragikus élményeit, a Kárpát-medencei kisebbségek sorsközösségét örökíti meg. József Attila-díjban, SZOT-díjban, Arany János-díjban és Babérkoszorú díjban részesült, valamint kiérdemelte a Balassi Bálint-emlékkardot.

Rátóti Zoltán színművész 1960-ban született. Elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Számos színházban játszott, volt a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, 2006-ban és 2010-ben Magyarföld polgármesterévé választották.

Jászai Mari-díjban részesült, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Pécsi Györgyi 1958-ban született, 1984 óta jelennek meg művei. 1990-től a Széphalom Könyvműhely szerkesztője, majd igazgatója volt. Jelenleg az Új Könyvpiac felelős szerkesztője. Főleg a határon túli kortárs magyar irodalommal, költészettel foglalkozik. Az MMA levelező tagja.

Pro Literatura díjban; Kölcsey-díjban; József Attila-díjban; Székelyföld-díjban, az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány Hídverő díjában részesült.

Az estet a Regionális Kreatív Műhely és a József Attila Könyvtár szervezi.