2024. április 23., kedd

Négyszázezer dinár öt daruért

A feketetói gazda a betiltott Furadant használta – Példaértékű bírósági ítélet

A közelmúltban példaértékű bírósági ítélet született a nagykikindai alapfokú bíróságon egy tömeges természetkárosítás ügyében.

Tilos a Furadan használata, mégis sok madár és más állat pusztul el mérgezésben (Gergely József felvétele)

Tilos a Furadan használata, mégis sok madár és más állat pusztul el mérgezésben (Gergely József felvétele)

Tavaly áprilisban Feketetó határában az egyik helybeli 57 éves gazdálkodó öt fokozottan védett darumadár pusztulását okozta, amikor is a vetésre szánt kukoricamagot a már három éve betiltott Furadan nevű, rendkívül erős méreggel csávázta be. A Feketetó határában elterülő kukoricaföldön a tavaszi vonulás alkalmával megpihenő és táplálékot kereső darvak fogyasztottak a méreggel kezelt magokból, és perceken belül kiszenvedtek. A darutetemeket a gazda a földje melletti árokba dobta, itt találtak rájuk a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület tagjai, és értesítették a környezetvédelmi felügyelőt. Mérgezés és egyéb természetkárosítás esetén a rendőrséget is értesíteni kell.

Az elvégzett toxikológiai vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy az elhullott darvak testszöveteiben nagy koncentrációban van jelen a karbofurán nevű mérgező vegyület. A természetkárosítással vádolt gazda elismerte, hogy Furadannal kezelte vetés előtt a kukoricamagot. A táplálékot kereső darvak a csőrükkel kiásták a kelő kukoricát, és ettek belőle, ami a vesztüket okozta.

Egy daru természetvédelmi, azaz kártérítési értéke a hatályos jogszabály szerint 200 000 dinár. Az öt elpusztult daru értéke összesen egymillió dinár. A nagykikindai bíróság végül 400 000 dinár pénzbüntetést szabott ki a felelőtlen gazdára, aki mellesleg vadász is, és jól tudja, milyen halálos méreg a karbofurán minden melegvérű élőlényre, így az emberre is.

A Tartományi Természetvédelmi Intézet nyújtott be bűnvádi feljelentést a földterület tulajdonosa ellen fokozottan védett madarak elpusztításának az alapos gyanújával. A növényegészségügyi felügyelőség is feljelentést tett a növényvédelmi vegyszerek használatát szabályozó törvény megszegése miatt.

A nagykikindai ügyészség nem találta indokoltnak a növényegészségügyi felügyelőség feljelentését, de a természetkárosításért, a fokozottan védett madarak közvetett megmérgezéséért indított kártérítési eljárást részben jóváhagyta, így történhetett meg, hogy az öt megmérgezett daru után kiszabható egymillió dináros kártérítés helyett 400 000 dináros pénzbírsággal sújtották a felelőtlen feketetói gazdálkodót. A pénzből a Tartományi Természetvédelmi Intézet kukoricát vásárol, amit a Bánátban, elsősorban a Sóskopó környékén nagy számban átvonuló és részben áttelelő darvak etetésére fog felhasználni.

A feketetói eset intő példa és komoly figyelmeztetés a földművesek számára, hogy ha még mindig rendelkeznek Furadannal, semmi esetre se használják föl semmilyen formában.