2024. április 16., kedd
NBA

Jokić karriercsúcsa!

Nikola Jokić a Brooklyn elleni meccsen (Fotó: Beta/AP)

Nikola Jokić a Brooklyn elleni meccsen (Fotó: Beta/AP)

Megdöntötte az egy mérkőzésen elért pontjainak rekordját Nikola Jokić, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Denver Nuggets zombori származású centere. A fiatal szerb 41 egységgel járult hozzá csapata hazai, Brooklyn elleni 112:104-es győzelméhez, és pontjai mellett 12 lepattanót (ezzel meglett a szinte hagyományos dupla duplája), 5 gólpasszt, 2 labdaszerzést és 2 blokkolást mutatott be, amivel kimagaslott a Denver játékosai közül. Jokić élete egyik legjobb mérkőzésén +25-ös hasznossági indexet jegyzett (csapata ennyivel verte ellenfelét a játékos pályán töltött ideje alatt), amivel szintén a meccs legjobbja lett.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a center a szokásosnál kevesebbet, csak 31 percet töltött a parketten, és hat személyi hibája miatt néhány perccel az utolsó dudaszó előtt el kellett hagynia a pályát. Nikola egyébként már a félidőig 21 pontot termelt, és magas centerhez képest kiválóan tüzelt távolról is – 9 kísérletéből 4 hárompontosa hullott be, amiért egy bedobónak sem kellene magyarázkodnia. „Elég jól éreztem magam ma este, és csak ki akartam próbálni a szerencsémet” – nyilatkozta szűkszavúan a 22 éves szerb, aki a februári, New York elleni 40 pontos rekordját adta át a múltnak.

Olyan este volt ez számára, amikor mindenre képes – lelkendezett Michael „Mike” Malone, a Nuggets trénere. – Szükségünk volt a teljesítményére a mérkőzésen, kiemelkedő tehetségű játékosról van szó. Még a hárompontos dobásai is varázslatosak” – folytatta a dicséretet az edző, hozzátéve, kora ellenére nem tekinti Jokićot fiatal kosarasnak, és a liga egyik legjobbjának tartja.

A szerb a 7. legeredményesebb játékos lett a bajnokságban a meccsenkénti pontátlagot tekintve (27,5), és mezőnykísérleteinek eredményessége is figyelemreméltó (53,5%), hárompontosai pedig 43,9%-ban sikeresek.