2024. április 23., kedd
SZEGED

Szent-Györgyi előtt tisztelegnek

Emlékkiállítással tisztelegnek Szent-Györgyi Albert előtt abból az alkalomból, hogy a szegedi egyetem egykori rektora nyolcvan éve kapta meg a Nobel-díjat jórészt a Tisza-parti városban végzett kutatásaiért. A Szegedi Tudományegyetem és a Szent-Györgyi Albert Rotary Club által rendezett tárlat szombattól látható a felsőoktatási intézmény Rektori Épületének aulájában, tájékoztatta az egyetem közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A kiállításon ismerheti meg először az érdeklődő közönség Szent-Györgyi Albert azon relikviáit, amelyeket legutóbbi szegedi látogatásán adott át, illetve azt követően Amerikából küldött el a Nobel-díjas tudós özvegye. A személyes tárgyak között van egy preparátumok készítésére szolgáló, vágólapra szerelt bicska, egy pecsét, monogrammal ellátott bőrtáska, tolltartó, logarléc, valamint egy kézi spektroszkóp is. Szegedre érkezett emellett több kézirat is, köztük A világról címet viselő, valamikor a hatnapos háború idején született munka, amely egy nagyobb mű egyik fejezete lehet.

A tárlaton bemutatandó tablók és tárgyak jórészt a Nobel-díjas tudós előtt tisztelgő két szegedi emlékszobának, az SZTE Klebelsberg Könyvtár gyűjteményének és a Móra Ferenc Múzeumnak a Szent-Györgyi Alberthez kötődő érdekességeit reprezentálják. A kiállítás december 10-éig lesz látható.