2024. április 25., csütörtök

Továbbra is a haladók a befutók

A polgárok többsége Vučićot tartja az ország legsikeresebb politikusának

A Faktor Plus aktuális felmérése szerint ha vasárnap tartanák meg a köztársasági parlamenti választásokat, a leadott szavazatok 52,9 százalékával a Szerb Haladó Párt ismét fölényesen győzedelmeskedne. Második helyen – 9,1 százalékkal – a Szerbiai Szocialista Párt áll, a harmadikon pedig a leadott voksok 7,2 százalékával a Saša Janković vezette Szabad Polgárok Mozgalma. A Demokrata Párt is átlépné a választási küszöböt – 6,7 százalék –, más politikai párt viszont alatta maradna a bűvös 5 százalékos küszöbnek. Vuk Jeremić Néppártjának 3,3 százalékos a támogatottsága. Utóbbit azért emelték ki a felmérésben, mert új politikai csoportosulásról van szó, amely egyelőre nem mérettette meg magát választásokon.

Amennyire nagy az SZHP támogatottsága, annál kisebb a polgárok szavazókedve. A megkérdezetteknek csupán a 42 százaléka mondta azt, hogy ha vasárnap tartanák a választásokat, elmenne szavazni, 37 százalékuk biztosan nem menne el, 21 százalékuk pedig még nem tudja.

A szerbiai politikai színtéren aktív politikusok közül továbbra is Aleksandar Vučić, az SZHP elnöke, köztársasági elnök a legnépszerűbb. A megkérdezetteknek az 51 százaléka mondta azt, hogy Vučić a legsikeresebb az európai értékek képviseletében, és érdekes módon szintén ugyanennyien vannak azon az állásponton, hogy ő járul hozzá a leginkább a Szerbia és az Oroszország közötti jó kapcsolatokhoz. Az európai értékek képviseletének tekintetében második Ana Brnabić miniszterelnök – 30 százalék –, harmadik Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter – 19 százalék –, negyedik Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter – 15 százalék –, ötödik pedig Saša Janković volt köztársasági jogvédő, a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke – 14 százalék.

A Belgrád és Moszkva közötti kapcsolatok építésének tekintetében a dobogó második fokán Aleksandar Vulin védelmi miniszter, a Szocialisták Mozgalmának elnöke áll – 15 százalék –, a harmadikon pedig Ivica Dačić külügyminiszter, az SZSZP elnöke – 14 százalék. Ebben a kategóriában negyedik helyen Nenad Popović, innovációért és technológiáért felelős tárca nélküli miniszter, a Szerb Néppárt elnöke végzett.

A megkérdezetteknek az 58 százaléka hiszi, hogy a Szerbia és Oroszország közötti kapcsolatok erősödése Szerbia és az EU, illetve az USA közötti kapcsolatok megromlásához vezet, 54 százalékuk a katonai biztonság tekintetében előnyösnek tartja az ilyen irányú folyamatokat, 42 százalékuk pedig ebben látja a gazdasági megerősödés zálogát. A felmérésben részt vevők 59 százaléka mondta azt, hogy a Szerbia és az EU közötti kapcsolatok erősödése Koszovó elvesztését eredményezi, 56 százalékuk ezekben a kapcsolatokban látja az ország pénzügyi biztonságának a garanciáját, 54 százalékuk szerint ebben rejlik a törvényesség elveinek érvényesülése, 46 százalékuk szerint pedig ezek a kapcsolatok teszik jobbá az emberek életszínvonalát.