2024. március 29., péntek

Forgalmas a szerb–magyar határvonal

A magyarországiak körében népszerű a szabadkai bolhapiac

A külső schengeni határok szigorúbb ellenőrzése elsősorban az utazók életét keseríti meg, hiszen szinte nincsen olyan nap, amikor várakozás nélkül át lehetne jutni például a szerb–magyar országhatáron. Hétvégén szinte teljesen normálisnak számít a többórás várakozás és a torlódás, főleg a nagyobb, forgalmasabb átkelőkön, mint amilyen a Kelebia–Tompa vagy a Horgos I.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Hétköznap lévén, ma egyik határátkelőről sem jelentettek huzamosabb várakozási időt. Kelebiánál a Szerbiából ki- és beutazók is 30-30 percet voltak kénytelenek várakozni, a Szerbiából Magyarország irányába tartó tehergépkocsik pedig 120 percet. Horgos I-en szintén mindkét irányban 30 perc volt a várakozási idő, ugyanúgy, mint Horgos II-n és a bácsalmási, úgynevezett kishatárátkelőn.

A hétvégén várhatóan ismét torlódással számolhatnak az utazók. Mindként ország határrendészete elsősorban a korlátozott nyitvatartási idővel üzemelő kishatárátkelőket javasolja a polgároknak, elsősorban azoknak, akik a határ menti régióban élnek.

A felmérések és a helyi lakosok tapasztalata szerint a hétvégi jövés-menés elsősorban azzal magyarázható, hogy a magyarországiak ilyenkor intézik bevásárlásukat a szabadkai bolhapiacon, a szerbiai polgárok pedig Magyarországra mennek bevásárolni.