2024. március 29., péntek

Többlet az államkasszában

Csökkent a GDP-arányos közadósság

Szeptember végén Szerbia költségvetési többlete 66,6 milliárd dinár volt. A bevételek

834,2 milliárd, a kiadások 767,6 milliárd dinárt tettek ki – közölte a Pénzügyminisztérium.

Az általános pénzügyi mérleg szeptember végén 82 milliárd dináros többletet mutatott. A Nemzetközi Valutaalappal való megállapodás szerint a január–szeptemberi időszakban a fiskális hiány egészének 51,6 milliárd dinárt kellett volna kitennie. Ez azt jelenti, hogy az elért eredmény 133,6 milliárd dinárral több.

A minisztérium azt is közzétette, hogy a helyi önkormányzatok (községek és városok) többletének összege szeptemberrel bezárólag 15,3 milliárd dinár volt. Ugyanebben az időszakban Vajdaság AT 4,2 milliárd dináros többletet valósított meg. A kötelező szociális biztosítási alapok az év háromnegyed részének elmúltával 2,5 milliárd dinár hiányt mutattak ki, az úthálózat karbantartásában és fejlesztésében illetékes állami vállalatok (Szerbiai Utak, Szerbiai Korridorok) pedig 1,7 milliárdos hiányt.

Szerbia közadóssága szeptember végén a bruttó társadalmi termék 64,6 százaléka volt. Összege kb. 24,1 milliárd euróra rúgott. Egy hónappal korábban 23,8 milliárd euró volt, tavaly decemberben pedig 24,82 milliárd euró. Akkor ez a társadalmi termék 71,9 százalékának felelt meg.

A költségvetési rendszerről szóló törvény szerint az ország közadóssága a GDP-nek legfeljebb a 45 százaléka lehet.