2024. április 25., csütörtök

Haladás van, de az eredmények nem jobbak

Megjelent a Külföldi Befektetők Tanácsának (FIC Serbia) idei, úgynevezett Fehér Könyve, amelyben megállapítják: Szerbia a FIC tavaly megfogalmazott javaslatainak 33 százalékában haladást ért el, de az idei eredmények nem jobbak a tavalyiaknál.

Legjelentősebb a fejlődés a telkek és építkezések területén, majd a pénzügyi szolgáltatások felhasználóinak védelme, a szállítás és a dohányipar következik. 2016 októbere óta Szerbia a leggyöngébben teljesített a gazdasági társaságokról szóló, valamint a jogi személyek nyereségadóját szabályozó törvény alkalmazásában, akárcsak a restitúció és a tejtermelés minőségi szabványai tekintetében. Bizonyos előrelépés történt a szürkegazdaság felszámolásában is. A tavalyi Fehér Könyvben megfogalmazott 11 ajánlás közül 6-ban tapasztalható bizonyos haladás, a többiben semmi.

A Fehér Könyv idei kiadásának bemutatóján Ana Brnabić kormányfő azt mondta, hogy kabinetje minél kedvezőbb üzleti légkört szeretne teremteni, ezzel igyekszik idevonzani a külföldi beruházókat. A miniszterelnök jelezte, hogy hamarosan nyilvános vitára bocsátják a parafiskális terhekről rendelkező jogszabály tervezetét, hogy ellenőrzés alá vonják a különféle illetékek megfizettetését. Bejelentette azt is, hogy még az idén véglegesítik az Adóigazgatóság reformjának programját, hogy hatékonyabb legyen az adóbeszedés, visszaszorítsák a szürkegazdaságot és erősítsék az ellenőrzési mechanizmusokat. Brnabić elismerte, hogy továbbra is túl sok embert foglalkoztatnak a közigazgatásban, de kiemelte, hogy a szükségesnél kevesebben vannak az egészségügyben, ezért a kormány engedélyezte, hogy 4000 személyt alkalmazzanak.

Jana Mihajlova, a FIC elnöke közölte: A Külföldi Befektetők Tanácsának három fontos elvárása van Szerbia kormányával szemben: hogy fenntartható pénzügyi konszolidációval serkentse a gazdasági növekedést, hogy jobban odafigyeljen a törvények alkalmazására és hogy folytassa a hazai előírásoknak az uniós szabályozással való összehangolását.