2024. március 28., csütörtök

Csinosodik Pétervárad

A hangulatos városka romos házainak a felújítása jó ütemben halad, a rekonstrukciós akció májusban kezdődött, eddig két patinás épületet sikerült befejezni.

A nyár óta rekonstrukciós munkálatok folynak Pétervárad óvárosában, az első felújított épületek már-már régi fényükben pompáznak (Dávid Csilla felvétele)

A nyár óta rekonstrukciós munkálatok folynak Pétervárad óvárosában, az első felújított épületek már-már régi fényükben pompáznak (Dávid Csilla felvétele)

A felújítási akciót az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektum keretében bonyolítják le. A két felújított épületen kívül újabb két épületen fejezik be a rekonstrukciós munkálatokat, kicserélik az ablakokat, ajtókat, befestik a falakat, így hamarosan ezek az épületek is a régi fényükben tündökölhetnek.

Siniša Jokić, az Újvidéki Műemlékvédő Intézet igazgatója a Dnevnik napilapnak elmondta, jelenleg hét objektumon folynak felújítási munkálatok. Négy épületen már befejezték a javítások 60 százalékát, míg a többin az újjáépítés 30 százalékát sikerült elvégezni. – Jelenleg a felújítási akció első és második fázisánál tartunk, az első fázisban hat objektumot újítunk fel. A felújítási munkálatok július 25-én kezdődtek, a kivitelezőnek 50 nap állt rendelkezésére ahhoz, hogy a munkálatokat befejezze. A rendkívüli hőség miatt azonban elhúzódtak a munkálatok, hiszen a nyáron több héten át jóval 30 fok fölött alakult a nappali hőmérséklet, ebben az időszakban több pihenésre volt szükségük a munkásoknak – mondta Jokić. Hozzátette: a nyár folyamán két objektumon kénytelenek voltak félbeszakítani a munkálatokat, mert a Tartományi Természetvédelmi Intézet végzése erre kötelezte őket, mivel az épületeken ott voltak a fecskefészkek. Ezeket a munkálatokat szeptember 26-án folytatták.

Időközben versenypályázatot írtak ki újabb 10 objektum homlokzatának a felújítására, amelyeknek a befejezését még erre az évre tervezik. Nyolc épületre már sikerült kiválasztani a munkálatok kivitelezőjét, kettő esetében pedig még ki kell várni a panaszemelési határidő leteltét, és ha minden rendben zajlik, hamarosan elkezdődhetnek a rekonstrukciós munkálatok.

2016-ra összesen 21 objektum homlokzatának a felújítását tervezték, amire összesen 100 millió dinárt biztosítottak.