2024. április 19., péntek

Dobra kerül egy óbecsei iskola

A Samu Mihály Általános Iskola eszközeire egy elvesztett munkaügyi per miatt lehet majd licitálni

Új vezetője lesz az óbecsei Városi Múzeumnak – talán ez volt az egyik legfontosabb olyan döntése az óbecsei képviselő-testület ülésének, amely ténylegesen napirenden is szerepelt.

Ingóságai nélkül maradhat az iskola (Fotó: Fehér Rózsa)

Ingóságai nélkül maradhat az iskola (Fotó: Fehér Rózsa)

Az elfogadott javaslat azt jelenti: Dušan Ivetić etnológust Tojzán Ákos angolnyelv-tanár váltja majd az intézmény igazgatói székében.
Bár napirenden nem szerepelt, szó esett arról a döbbenetes hírről is, mely szerint hamarosan dobra kerülnek az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola ingóságai: a november 30-ára kitűzött árverésen iskolapadokra, székekre, táblákra, mikroszkópokra, kályhákra, számítógépekre, szerszámokra és egyéb eszközökre lehet majd licitálni. A nagybecskereki közvégrehajtó irodájában meghirdetett történésre azért kerül sor, mert több évig tartó eljárás után az iskola pert vesztett egy kirúgott tanítónővel szemben. A licitre bocsájtott ingóságok értéke megközelíti a hárommillió dinárt.

A hírre reagálva Svetlana Vuletić oktatással is megbízott tanácstag annyit árult el a községi képviselő-testület ülésén, hogy a törvénytelennek minősített felmondás következményeként a felperesnek ki kell fizetni a bíróság által megítélt összeget, de erre az önkormányzatnak nincs jogosultsága, mivel a bérek kifizetése köztársasági hatáskörbe tartozik. Dragan Tošić polgármester ehhez annyit tett hozzá: az iskola nem marad eszközök nélkül, mert ha az ingóságai tulajdonost cserélnek, az önkormányzat pótolni fogja azokat.

A képviselők az ülésen elfogadták a községi költségvetés háromnegyedéves végrehajtásáról szóló határozatot, az óbecsei Komunalac Közvállalat munka és ügyviteli jelentését és a vállalat 2016-os jövedelmének a felhasználásáról szóló határozatot, a Toplana Közvállalat idei programváltozását, továbbá az óbecsei Labud Pejović iskoláskor előtti intézmény 2016/2017-es oktatási-nevelési tervének a megvalósításáról szóló jelentést és az óvoda 2017/2018-as munkaévre vonatkozó tervét is.