2024. április 26., péntek

Lankadatlan az érdeklődés

Konzuli fogadónapot tartottak Kúlán

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a magyar állampolgárság igénylése lankadatlan, mint hogy Kúlán immár 14. alkalommal tartott Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa kihelyezett konzuli fogadónapot, amelyre az előzetes időpontfoglalások alapján 85 igénylő jelentkezett.

Az egyszerűsített eljárás keretében kérvényezhető magyar állampolgárságra kb. 80 helyi és környékbeli kérelmező adta át kérelmét a helyszínen, amelyek dr. Rusz Radován konzul elmondása szerint az esetek többségében megfelelően elő voltak készítve, de a magyar nyelv ismerete ezúttal számos esetben hiányosnak bizonyult, ami azonban az egyik alapfeltétele a magyar állampolgárságnak. A 14 alkalom során több mint ezer kérvényt vettek már át Kúlán a főkonzulátus munkatársai.
A konzul azt is elmondta, hogy a magyar állampolgárság megszerzése egyben jogokkal és kötelezettségekkel is jár. A honosítást követően az érintett jogosulttá válik arra, hogy például magyar útlevelet és személyazonossági igazolványt kérelmezzen, amelyek birtokában alanyi jogon beutazhat Magyarország területére. Mindkét okmány kérelmezhető a főkonzulátuson is.
A kötelezettségek közül a legjelentősebb, hogy szükséges az anyakönyveztetés, abban az esetben, amikor a családi körülmények tekintetében változás áll be. Amennyiben házasság köttetik, gyermek születik, válás vagy elhalálozás történik egy adott családon belül, akkor ezt be kell jelenteni, mivel a magyar állam – fő szabály szerint – hivatalból nem fog értesülni, hogy egy külhoni magyar állampolgár esetében családi körülményei kapcsán ilyen változás állt be. Ezeknek a történéseknek az anyakönyvezését kell kezdeményezni, amelyre lehetőség van a főkonzulátuson vagy Magyarországon is.
A magyar állampolgárság lehetőséget nyújt továbbá arra, hogy az illető szavazati jogával élhessen bizonyos magyarországi belpolitikai események tekintetében.
Azok a magyar állampolgársággal rendelkezők, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, választójogukat levélszavazóként tudják gyakorolni. Egy magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár akkor válik levélszavazóvá, ha előzetesen regisztrál. A bejegyzést a Nemzeti Választási Iroda végzi el. Regisztrálni papíralapon is lehet, ebben Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa is közreműködik, tehát minden arra jogosult személy munkaidőben jelezheti azt a szándékát a külképviseleten, hogy szeretné magát regisztrálni a választói névjegyzékbe vagy módosítani szeretne a korábban bejegyzett adatai kapcsán.