2024. március 28., csütörtök

Észak-koreai pénzügyi kapcsolatai felfüggesztésére kéri Kínát Donald Trump

Ázsiai körútja részeként szerdán kétnapos látogatásra Kínába érkezett Donald Trump amerikai elnök, aki egy fehér házi tisztségviselő szerint arra kéri Pekinget, hogy függessze fel pénzügyi kapcsolatait Észak-Koreával, és tartsa magát az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) vonatkozó határozataihoz.

Donald Trump (AP)

Donald Trump (Fotó: Beta/AP)

Trump ázsiai vizitjének célja, hogy egységbe kovácsolja a térségbeli országokat Phenjannal szemben.

"Türelmetlenül várom, hogy találkozzam Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki nemrég hatalmas politikai győzelmet aratott" - írta a Twitter közösségi oldalon Trump néhány órával a kínai fővárosba érkezése előtt.

Hszi a múlt hónapban tartott pártkongresszuson felhatalmazást kapott arra, hogy a Kínai Kommunista Párt élén újabb öt évig vezethesse a világ legnépesebb országát.

Az amerikai elnök - aki Szöulból utazott Pekingbe - érkezése után nem sokkal már feleségével együtt informális teadélutánon vett részt Hszi Csin-pinggel és feleségével a Megtestesült Kincsek Csarnokában, az egykori kínai császárok lakhelyéül szolgáló Tiltott Városban, majd este együtt is vacsoráznak.

Hszi Csin-ping a Tiltott Városban újságíróknak tömören úgy fogalmazott: pozitív és fontos eredményeket vár az amerikai elnök látogatásától.

A két vezető hivatalos tárgyalása csütörtökön lesz. Egy magas rangú fehér házi tisztségviselő szerint Trump ezen fogja arra kérni Hszit, hogy Kína függessze fel pénzügyi kapcsolatait az atom- és rakétaprogramja miatt szankciók sorával sújtott Phenjannal, és tegyen eleget az ENSZ BT vonatkozó határozatainak. Az amerikai illetékes úgy tudja: az elnök még nem döntött arról, hogy útja végén visszasorolja-e Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok közé.

Trump úgy véli, hogy párbeszéd csak a fenyegetések csökkentésével, a provokációk megszüntetésével és az atommentesítés felé tett elmozdulással jöhet létre Phenjannal - tette hozzá a tisztségviselő.

Eközben a kínai külügyminisztérium jelezte: Kína teljes mértékben és a lehető legszigorúbban tartja magát az Észak-Koreára vonatkozó ENSZ-határozatokhoz, és vizsgálni fogja, hogy maradtak-e a szankciókkal szembemenő tevékenységek. A külügyi tárca nyomatékosította: Peking ragaszkodik ahhoz, hogy tárgyalásos úton oldják meg az észak-koreai válságot.