2024. március 28., csütörtök

Jelentős lépések a nemzetpolitikában

Potápi Árpád János szerint a megnövekedett források számottevő fejlesztéseket tettek lehetővé

A jelenlegi magyar kormány által biztosított, jelentősen megnövekedett források fontos beruházásokat tettek lehetővé a külhoni magyarság számára – emelte ki Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának keddi budapesti ülésén, ahol a térségünket érintő beruházások közül külön kiemelte a zentai Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom befejezését, valamint a Szabadkán létesült képzőközpontot is.

Potápi Árpád János rámutatott: a 2016-os költségvetés 11,8 milliárd forintot hagyott jóvá a Bethlen Gábor Alap számára, ez az összeg azonban az év végére 63 milliárdra nőtt. A megnövekedett keret jelentős beruházások elindulását és megvalósulását tette lehetővé a külhoni magyarság számára – hangsúlyozta az államtitkár, aki példaként említette Erdélyben a kolozsvári protestáns teológiai intézetet érintő 17,8 milliárd forintos beruházást, az unitárius egyház püspöki házát, a Kemény Zsigmond Szórvány Központot, a Studium Alapítvány támogatását, majd hozzátette, folytatódott az orvosi rezidensek szolgálati lakásainak építése és átadása is, s ez jövőre is így lesz.

Potápi Árpád János kifejtette, emellett Felvidéken támogatták a református egyházat, és segítséget kaptak a katolikus egyház által fenntartott oktatási és egyéb intézmények is. Vajdaságban több mint 100 millióval a Lisieux-i Kis Szent Teréz emléktemplom befejezését támogatták, és képzőközpont létesült Szabadkán. Kárpátalján több mint 880 millió forintból a felsőfokú szakképzés fejlesztése valósulhatott meg; illetve 600 millióval kezdődik meg az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ létesítése, jelezte az államtitkár. Hozzáfűzte, Horvátországban tangazdaság, ifjúsági központ jöhetett létre, Muravidéken pedig tangazdaságot és hagyományok házát alakítottak ki.

A nemzeti jelentőségű intézményekről szólva kiemelte, 80 intézményt és programot támogattak a Kárpát-medencében és a diaszpórában. A külhoni magyar fiatal vállalkozók éve keretében tavaly 967 pályázat érkezett, és 117-en kaptak támogatást. Folytatódtak a szakképzés évéhez kapcsolódó programok is, 110 felszerelt tanműhelyt és tangazdaságot segítettek összesen mintegy 890 millió forintból.

A magyar kormány több mint százmillió forinttal támogatta a zentai Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom befejezését (Fotó: Gergely József)

A magyar kormány több mint százmillió forinttal támogatta a zentai Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom befejezését (Fotó: Gergely József)

A Szülőföldön magyarul program keretében a 2015/16-os tanévben 240 ezer magyar oktatásban résztvevő fiatal, gyermek támogatására 4 milliárdot fordítottak. 1 milliárd forintra emelték a magyar kultúráért és oktatásért pályázat keretét, ebből 600 millió központi, a többi regionális elosztású volt. A Kárpát-medencei testvértelepülési programra tavaly 150 millió forint állt rendelkezésre, az idén viszont 250 millió forint. 

A civil és ifjúsági szervezetek támogatására tavaly 50 millió jutott, az idén megkétszerezték mind a keretösszeget, mind a támogatott szervezetek számát. Kárpátalján az összes óvodás és kisiskolás étkeztetését biztosítják, 10 ezer család, 20-25 ezer ember megélhetését segíti a kormány, ismertette Potápi Árpád János, aki jelezte: emelik a pedagógusok támogatását, és 60 millióval segítik a média és a közművelődési intézmények működését. Komoly lépések történtek a nemzetpolitikában, és ennek részesei voltak a külhoni magyarok is, összegzett az államtitkár.

Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alap vezérigazgatója jelezte: 2016-ra jelentősen nőtt a támogatott pályázatok száma. Kiemelte az I. világháborús emlékhelyek felújítását célzó programot, amelynek keretében 83 pályázót segítettek. Ezt a programot folytatták az idén is. Kitért arra is: összesen 223 rendezvénynek adott otthont a Magyarság Háza, és csaknem 20 ezren látogatták a Mi magyarok kiállítást.

Gaal Gergely (KDNP) szerint óriási változások történtek a nemzetpolitika területén, egyre bővülő forrásokkal gazdálkodhat az államtitkárság, és a tevékenysége is egyre jelentősebb.

Szávay István (Jobbik) egyetértett azzal, hogy sok dolog változott 2010-hez képest, de mint mondta, nem sok 2015-höz képest. Szerinte eltolódik az arány az egyéni pályázatok felé, ami csökkenti az átláthatóságot, és a kormány határon túli politikai szövetségeseinek támogatása felé mutat. Minden határon túli régióban 80-90 százalékos többségben vannak ezek a szervezetek, jegyezte meg, hozzátéve: különösen fájó ez a gyakorlat a szórvány esetében. Üdvözölte az ifjúsági keret elkülönítését, és az összeg emelését, valamint a BGA működési költségeinek leszorítását is.

Az államtitkár azt mondta: minden területen az ottani magyarság szervezeteinek véleményével egybehangzóan zajlanak a támogatások. Óriási előrelépés történt a gazdaságfejlesztési programoknak köszönhetően, tette hozzá, kiemelve, hogy a szülőföldön való boldogulás került előtérbe. Mint mondta, 80 ezer határon túli családi vállalkozás és 40 ezer fiatal vállalkozó működik, és ezek több mint 90 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak. Ha őket támogatják, akkor az otthonmaradást segítik, mutatott rá az államtitkár, aki teljesen egyetértett a magyar nyelvhasználat erősítésének fontosságával is. Az oktatási, nevelési támogatást visszahozták az eredeti szintre, jegyezte meg, hozzátéve: jó lett volna megvizsgálni, hogyan lehetett volna a rendszert átalakítani.

Potápi Árpád János az aktuális kérdésekről szólva elmondta: meghaladta az egymilliót az állampolgársági kérelmet benyújtók száma. Kitért a külhoni magyar családi vállalkozások évére, a kapcsolódó programokra és képzésekre, majd jelezte: három pályázatot írtak ki, amelyekre 867 kérelem érkezett be, és csaknem 890 millió forintból 185 projektum megvalósítását támogatják. Mint mondta, 2018-tól indul az óvodafejlesztési program második üteme, amelynek célja, hogy minden magyar gyermek magyar intézménybe tudjon járni. Értékelése szerint rendkívül sikeres volt a Szent László-év, amely december 10-én zárul. Az ukrán oktatási törvény kapcsán pedig leszögezte, semmilyen módon nem fogadják el, hogy a jogszabály hatályba lépjen.

Nyitókép: A magyar kormány több mint százmillió forinttal támogatta a zentai Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplom befejezését (Fotó: Gergely József)