2024. április 25., csütörtök

Gyermekvezetők

Amikor odahaza régen a nagyszüleim egymás között beszélgettek, én leginkább csak hallgatóság voltam. Mégis jól emlékszem, kiről milyen hangnemben szóltak, kit milyen jelzővel illettek. Abban egészen biztos vagyok, hogy amikor a tanítóikkal kapcsolatban meséltek valamit, abból általában a tisztelet szólt. Már maga a tény, hogy valaki tanító volt, elismerést váltott ki a többiekből. A nagyszüleim még úgy tekintettek egy-egy pedagógusra, mint vezetőre, olyan személyre, akire felnéznek, aki tudásával, szerteágazó ismeretével, hitelességével kiérdemli a megbecsülést. Anekdoták keringtek egy-egy jó tanítóról, a módszereiről, és arról, hogy amit megtanított, az egy életre szólt.

Aztán valahogy fordult a világ. Pedagógusnak lenni ma már nem számít nagy dolognak, és talán nem is kapják meg a kellő tiszteletet. Ugyanazt a tevékenységet végzik, mint hetven-nyolcvan évvel ezelőtt, ugyanúgy a kezükbe adjuk gyermekeinket, ugyanúgy azt várjuk el tőlük, hogy neveljék, vezessék őket, hogy irányt mutassanak nekik, mégsem kapnak kellő társadalmi és egyéni elismerést. Jogaikat nagymértékben korlátozzák, módszereiket szinte bárki felülbírálhatja. Bérük a befektetett munkához és felelősségvállalásukhoz képest méltánytalan, és drasztikus módszerekhez kell folyamodniuk, hogy foglalkozzon velük a társadalom. El kell viselniük, hogy munkájukat bármelyik szülő felülbírálhatja, döntésüket megkérdőjelezik, értelmetlen adminisztrációval terhelik őket, holott az lenne a feladatuk – és higgyünk abban, ők azért választották ezt a pályát –, hogy tudást adjanak át, ismeretet osszanak meg.

Nem jól van ez így, hiszen a jó pedagógusok most is köztünk vannak. Ők napjainkban is a tanítványaik jövőjét tartják szem előtt, legtöbbjük számára nem munka, hanem hivatás a tanítás, és ők nap mint nap tesznek azért, hogy saját maguk is jobbá váljanak, hogy ismeretekben gazdag tudást adhassanak át a rájuk bízott tanulóknak. Megbecsülést érdemelnek, hiszen egyrészt rajtuk múlik, milyen lesz a felnövekvő generáció. Nagy a felelősség rajtuk. A tanügyi dolgozók mindegyikén nagy a felelősség.

A pedagógus szó nem hiába származik a görög paidagogosz szóból, melynek jelentése gyermekvezető. Értékeljük hát azokat, akik vezetik gyermekeinket!