2024. április 19., péntek

Szívvel, lélekkel

Rákóczi-ösztöndíjak a dél-bánáti elsősöknek

Tegnap Dél-Bánátban folytatódott a budapesti Rákóczi Szövetség beiskolázási ösztöndíjainak a kiosztása. Nezsényben, Torontálvásárhelyen és Székelykevén több mint harminc elsős kapta meg a támogatást. Kiosztották a Gólyahír program keretében kiadott Első könyvem című kiadványt is néhány szülőnek. Az eseményeken jelen volt Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Magyar Országgyűlés volt elnöke is.

A torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában néhány évvel ezelőtt még párhuzamos magyar osztályok voltak. Mostanában már annak is örülnek, ha egyetlen osztályra való magyar elsős beiratkozik. Az idén 18 elsősük van.
– Sokat jelentenek az anyaországtól érkező támogatások, mivel ezzel ide tudjuk csalogatni, egy kicsit ide tudjuk vonzani a magyar ajkúakat, hogy mégis magyar nyelven folytassák a tanulmányaikat. Ebben mi, pedagógusok is nagy szerepet vállalunk. Szívvel-lélekkel tényleg mindent megteszünk, hogy minél többen itt maradjanak, és minél színvonalasabb legyen a magyar oktatás – mondta Antal Ferenc tanító bácsi.

A Rákóczi Szövetség támogatásainak nagy jelentőségük van a szórványtelepüléseken.

– Az elmúlt két napban itt a Délvidéken, Vajdaságban kerültek kiosztásra a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjai. Ez közel háromszázharminc iskolakezdő kisdiákot jelent. Összesen húsz településre látogattunk el kollégáinkkal, két ütemben, két csoport járta az elmúlt két napban a Délvidéket – mondta Petrovay László, a Rákóczi Szövetség munkatársa.

Szerencsére Dél-Bánátban még vannak nagycsaládosok. Fehér Mária a férjével öt gyermeket nevel. Mint mondta, számára sokat jelent a támogatás, mivel családjának is van elsőse. De talán annál is fontosabb az, hogy érzik, az anyaország nem feledkezett meg róluk. A segítségre nagy szükség van, mert nagyon nehéz helyzetben élnek a faluban, hiszen nem könnyű munkahelyhez jutni.

A Rákóczi Szövetség mellett a Magyar Nemzeti Tanács számára is kiemelt fontosságú a magyar oktatás megmaradása a szórványtelepüléseken.

– Nagyon fontos, hogy a szórványközösségekben, mint amilyen Székelykeve is, és amilyen Torontálvásárhely is, a szülők érezzék, hogy odafigyelünk rájuk, mind a Rákóczi Szövetség, mind a Magyar Nemzeti Tanács. Hiszen tudjuk, hogy ezekben a közösségekben nagyon sok a vegyes házasság, tudjuk, hogy a szülők nagy dilemma előtt állnak, amikor meg kell hogy hozzák döntésüket, hogy milyen nyelvű oktatásban részesítsék a gyermeküket – fejtette ki Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Torontálvásárhelyen az ösztöndíjakat Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Magyar Országgyűlés volt elnöke osztotta ki.

– Egy nagyon fontos missziót vállalt fel a Rákóczi Szövetség. Ugyanis nemcsak a beiskolázási támogatásokat, ösztöndíjakat osztja szét, hanem vállalta azt a feladatot is, hogy támogatóktól, magántámogatóktól gyűjti össze azokat az adományokat, amelyeket aztán a Kárpát-medencében – mondhatjuk, most már majd az egész Kárpát-medencében – beiskolázási támogatásként szétosztanak – nyilatkozta Szili Katalin.

A Rákóczi Szövetség munkatársai az idén a Kárpát-medencében hatezer beiskolázási ösztöndíjat osztanak ki.