2024. április 25., csütörtök

Nem kétséges az újabb szerződés

Főnyeremény lenne számunkra a Nemzetközi Valutaalappal való együttműködés folytatása, mert nyilvánvaló, hogy a hároméves hitelszerződés jót tett a szerbiai költségvetésnek – jelentette ki Nikola Altiparmakov, a Pénzügyi Tanács tagja a Belgrádi Tőzsde által szervezett nemzetközi konferencián.

– Fel sem kellene vetni a kérdést, hogy szeretnénk-e az IMF-fel való újabb szerződést – mondta Altiparmakov, aki szerint ez épp olyan, mintha egy kiváló edző ingyenes tanácsadást kínálna fel egy jobb teljesítményekre törekvő sportolónak. Az IMF szolgáltatásai ingyenesek lennének számunkra, viszont erős serkentő hatással bírnának. Szerbia számára ez egy win-win helyzet lenne, amelyben mindenki csak nyertes lehetne.

A Fiskális Tanács tagja emlékeztetett arra, hogy korábban a nyilvánosság egy részében még az a kérdés is felvetődött, hogy szükségünk van-e egyáltalán takarékosságra és pénzügyi konszolidációra. Most már bizonyos, hogy ha nem oltottuk volna el a „pénzügyi tüzet”, nem is kezdődhetett volna meg a gazdasági növekedés.

– Az előző időszakban Szerbia a térségben negatív rekordot döntött a gazdasági növekedést illetően, ez okozta a szerkezeti problémákat, a beruházások hiányát, a kedvezőtlen üzleti klímát stb. Az utóbbi három évben az IMF hatáskörébe tartozó költségvetési reformot jól végrehajtotta a kormány, más reformok azonban legfeljebb csak cammognak, bizonyos esetekben egy helyben topognak, s ez érvényes a közigazgatás, valamint a közvállalatok észszerűsítésére is – mondta Altiparmakov.