2024. április 20., szombat

Filmek, melyek összekötnek

Az olaszok otthon érzik magukat Szabadkán

Az olasz filmművészet az elmúlt száz esztendő során több jelentős alkotót adott eme művészeti ágnak, és a szabadkaiaknak most lehetőségük nyílik arra, hogy megismerjék a színtér legújabb alkotásait. A héten rendezik meg ugyanis az Olasz Filmek Fesztiválját, amely Olaszország szerbiai nagykövetsége, illetve a szabadkai olasz alkonzulátus és a Piazza Italia Olasz Művelődési Központ együttműködésével valósul meg. A rendezvény ünnepélyes megnyitójára hétfőn este került sor a Szabadegyetem galériájában, ahol Carmine Tarallo, a Piazza Italia elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Bogdan Laban, Szabadka polgármestere szólt a jelenlévőkhöz, majd Guiseppe Manzo, Olaszország szerbiai nagykövete mondta el nyitóbeszédét.

Bogdan Laban, Guiseppe Manzo és Carmine Tarallo (Fotó: Benedek Miklós)

Bogdan Laban, Guiseppe Manzo és Carmine Tarallo (Fotó: Benedek Miklós)

– Mi, olaszok, Szabadkán úgy érezzük magunkat, mintha otthon lennénk. Magam is sokszor meglátogatom a várost, és ma is alkalmunk nyílt arra, hogy több olasz vállalkozóval közösen megbeszélést folytassunk Szabadka polgármesterével. Jelenlétünkkel szeretnénk segíteni nemcsak Szerbia európai felzárkózását, a korrupció elleni harcot és a gazdasági fellendülést, hanem a művelődés terén is szeretnénk bemutatkozni. Idén egy lépést tettünk előre, és a kapcsolataink egyre szorosabbak. Ennek egyik bizonyítéka ez a filmfesztivál, ami az együttműködés egyik új formája, amibe bekapcsoljuk önöket is, akik megtekintik a filmeket. Ha Európára gondolunk, nemcsak a bürokratikus folyamatokat kell látnunk, hanem egyszerűbb dolgokat, amelyek minket is érintenek, és ezek a filmek összekötnek bennünket, hisz ugyanúgy bemutatják őket Szabadkán, mint Rómában vagy éppen Párizsban – fogalmazott Manzo.

A filmfesztivál nyitónapján Paolo Genovese 2016-ban készült Teljesen idegenek (Perfetti sconosciuti) című alkotását tekinthették meg az érdeklődők az Eurocinema moziban. A komoly kérdéseket boncolgató vígjátékra teljesen megtelt a mozi nézőtere.

A fesztivál kedden a Generazione 1000 euro című filmmel folytatódott. A fesztivál keretein belül szerdán 17 órától a Szabadegyetem Filmklubjának dísztermében angol felirattal a La mossa del pinguino című vígjátékot vetítik. A belépés ingyenes. Ezt követően vasárnapig további hat filmet tekinthetnek meg az érdeklődők a Szabadegyetemen szerb, illetve angol felirattal.