2024. április 25., csütörtök

Jogerősen elítélték Bukovac Zoltán gyilkosait

Az elkövetőket 67 év helyett összesen 61 év elzárással büntette a másodfokon eljáró bíróság

Az újvidéki Fellebbviteli Bíróság jogerősen elítélte a szabadkai Bukovac Zoltán gyilkosait. Mint ahogyan azt a Dnevnik újvidéki napilapnak a Fellebbviteli Bíróság illetékese megerősítette, az ügyben eljáró bírói tanács részben elfogadta Stefan Loča (1993), Ognjen Pavlović (1996) és a bűncselekmény elkövetésének pillanatában kiskorú I. Č. (1998) védőügyvédjének fellebbezését és a kirótt büntetés tekintetében módosította a szabadkai Felső Bíróság elsőfokú ítéletét. Gyilkosságban való bűnrészesség miatt Ločát 15 év letöltendő fegyházelzárásra, Pavlovićot 13 év elzárásra, a kiskorú I. Č.-t pedig öt év szabadságvesztésre ítélték – utóbbi személy a kiskorúak börtönében tölti le büntetését. Mario Bašić Palković (1996) első fokon kirótt büntetését szintén módosította a Fellebbviteli Bíróság, és 14 év elzárásra ítélte. Marko Pavković (1994) számára az elsőfokú ítéletet – 14 év elzárás – erősítette meg a másodfokon eljáró bíróság.

A másodfokú ítélet indoklása szerint a büntetés meghatározásakor az első fokon eljáró bíróságnak a szándékosság enyhébb formáját kellett volna figyelembe vennie. Marko Pavković tekintetében azért nem vélte indokoltnak a büntetés enyhítését a bíróság, mert Pavkovićot korábban hasonló jellegű, az élet és a testi épség ellen irányuló bűncselekmény elkövetése miatt már elítélték, indokolta döntését az újvidéki Fellebbviteli Bíróság.

A szabadkai Felső Bíróság idén április elején több személy által elkövetett minősített gyilkosság miatt első fokon Ločát 17 év börtönbüntetésre, Pavkovićot 14 évre, Bašić Palkovićot 15 évre, Pavlovićot 14 év börtönbüntetésre, I. Č.-t pedig hét évre ítélte el.

Az öt fiatal 2016. január 13-án a Tesla telepen egy másik személyt üldözve az 55 éves Bukovac Zoltánba botlott, aki családi háza előtt várta a munkából hazatérő feleségét. Az elkövetők összetévesztették Zoltánt az általuk üldözött személlyel, és brutálisan összeverték, megrugdosták, majd széttörtek a fején egy sörösüveget. Bukovac Zoltán a bántalmazás következtében fejsérülést szenvedett, több csontja eltörött, többek között a bordája és az állkapcsa is. Az áldozatot súlyos sérülésekkel szállították a Szabadkai Közkórház sürgősségi osztályára, majd még aznap éjjel átszállították a Vajdasági Klinikai Központba. Bukovac Zoltán három héttel a támadás után belehalt sérüléseibe.