2024. április 20., szombat
KÖNYVSAROK

Tűzről pattant tökmagok

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül egy olyan kiadványra hívjuk fel a figyelmet, amelyet a betűket már ismerő kisgyerekeknek szánt a Pagony kiadó. A Mészely Ilka által illusztrált, vidám mesekönyv a vulkánok rejtelmes világába kalauzolja el olvasóit, akik a négy tökmag főhős nyomába szegődve beleshetnek a föld mélyének titkaiba, miközben gyakorolhatják az olvasást.

FELNŐTTOSZTÁLY

1. Borisz Akunyin: Kémregény (Európa)

2. Jojo Moyes: Miután elvesztettelek (Cartaphilus)

3. Nicholas Sparks: Válaszúton (General Press)

4. Vámos Miklós: Lehetetlen, Rögtön (Európa)

5. John Grisham: Prókátorok (Geopen)

GYEREKOSZTÁLY

1. Leiner Laura: Hullócsillag (Gabo)

2. W. Awdry: Thomas, a gőzmozdony (Egmont)

3. Meg Cabot: Egy igazi amerikai lány (Ciceró)

4. Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! (Könyvmolyképző)

5. Az aranyszőrű bárány és más mesék (Alexandra)

KÖNYVAJÁNLÓ

Berg Judit: Tökmagok a tűzhányón (Pagony)

A Pagony kiadó Most én olvasok! sorozatához kortárs magyar alkotókat kért fel együttműködésre. A tervszerűen felépített, pedagógusi szakértelemmel létrehozott „olvasni tanulok” sorozatban minden szerző négy könyvet ír, különböző nehézségi szinten, így a kiadványok eltérő olvasási felkészültséghez idomulnak. Berg Judit Tökmagok a tűzhányón című könyve 2. szintű, azaz oldalanként 6-8 mondat található, és nehezebb szavak is előfordulnak benne – úgymint a vulkanológus –, a történet pedig némileg bonyolult, de könnyen követhető.

Szimpatikus hősei: Palkó, Benő, Minka és Rézi izgalmas kalandokba keverednek, ugyanis Tökmag apó nekik ajándékozza a nagyítóját, amely mindent megmutat a világról, csak megfelelően kell használniuk. Feltárul előttük a föld mélyének titka, de nem veszélytelen a „kutatás”, hisz a vulkánszáj és a csupa tűz gyomor beszippanthatja az óvatlan szemlélődőt. Mi ég ott benn? – keresik a választ a tűzről pattant tökmagok, az olvasó pedig, lelkes csapattagként, velük kalandozhat.