2024. március 29., péntek

Vízgyárlátogatás Nagybecskereken

A nagybecskerekiek tavaly élőben nézhették a vízgyár építését. Többszöri halogatás után a berendezést ez év június 15-én üzembe helyezték, de a működési engedélyre továbbra is várnak. Kedden a beruházó lehetőséget adott a polgároknak, hogy látogatást tegyenek a vízgyárban.

Minden kész, csak az engedély hiányzik (Fotó: Kecskés István)

Minden kész, csak az engedély hiányzik (Fotó: Kecskés István)

Nem sokan éltek azzal a lehetőséggel, hogy személyesen is meggyőződjenek arról, miképpen működik a vízgyár, amelyet már 14 éve várnak.
Az embereket természetesen leginkább az érdekelte volna, hogy mikor kezdi meg hivatalosan is a működését, vagyis mikor lesz újra iható a nagybecskereki vezetékes víz.
Ivan Dević, a Városi Vízművek igazgatója szerint ez a kérdés elsősorban a beruházónak szólhat, de mint mondta, a szükséges engedélyek beszerzése már csak napok kérdése. Szerinte a legfontosabb az, hogy a berendezés működik, méghozzá jól működik, és a megtisztított víz eleget tesz minden törvényes követelménynek.
Szeptember óta gyakorlatilag kész a vízgyár, de a tartományi egészségügyi felügyelőség engedélyét még nem kapták meg. Nenad Obradović, a Synertech (az olasz Zilio társulás nevében vállalta a kivitelező szerepét) vállalat igazgatója szerint az illetékes minisztériumtól megvan a szükséges engedély, de a tartományból még várják a jóváhagyást. Mint elárulta, minden egyes nap négyezer eurós veszteséget hoz nekik, és megtörténhet, hogy leállnak a próbaüzemeltetéssel.
A látogatáson jelen voltak az ellenzéki pártoknak a képviselői is. A ligások valóságműsorral hasonlították össze az eseményt, felróva azt, hogy továbbra sem kaptak az emberek választ arra a kérdésre, hogy mikor indul el a vízgyár hivatalos üzemeltetése, és mibe kerül majd a szolgáltatás. A demokraták szerint a késlekedés miatt valakit felelősségre kell vonni.