2024. április 25., csütörtök

Uniós támogatás a kultúrára

Bemutatták Csóka és Valkány hátáron átnyúló közös projektumát

A hétvégén Csókán a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában Csonti István helytörténész és Igor Savičević művészettörténész előadást tartott a község történeti múltjáról, építészeti és kulturális örökségéről.

Kis Tóth Erika (balról) az IPA-projektum művelődési tartalmait vázolta föl (Gergely József felvétele)

Kis Tóth Erika (balról) az IPA-projektum művelődési tartalmait vázolta föl (Gergely József felvétele)

Az ismeretterjesztő beszámolók a részét képezik a Csóka és a szomszédos romániai Valkány község határon átnyúló IPA-projektumának. A két határ menti község kulturális rendezvényekre és művelődésiház-felújításra összesen 250 000 euró támogatást nyert a Szerb–Román Interreg – IPA európai uniós támogatási keretéből.

Amint azt Zoran Jovanov, a községi közigazgatás vezetője elmondta, az összegből Csóka község mintegy 100 000 eurót használhat föl. A pénzből felújítják Kanizsamonostoron az Ifjúsági Otthont, amelyet a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület használ, és itt szokták megtartani a nyári gyermeknéptánctábort is. A község kulturális értékeinek a megőrzésére és népszerűsítésére is szerveznek több rendezvényt a 2019 júniusában záruló kétéves IPA-projektum keretében.

A szombati csókai projektismertetőn Adina Galu, Valkány alpolgármestere a térségben élő szerb, magyar és román népesség kulturális értékei megőrzésének és szélesebb körben való megismertetésének a fontosságát emelte ki. Mint elmondta, a támogatásból Valkányon fölújítják a művelődési házat, és a csókai partnerekkel közös fesztivált szerveznek.

Kis Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke számolt be a Valkánnyal közös projektum művelődési tartalmairól. Ennek részét képezte a szombati helytörténeti és művészettörténeti előadás is. A téli időszakban pedig műhelymunkákat szerveznek:

– Már javában készülünk a jövő nyárra, júliusban a támogatásból szervezzük meg a jubiláris 20. kanizsamonostori népzenei és néptánctábort. A korábbi évek hagyományát folytatva a nyári táborban vajdasági, magyarországi és romániai fiatalok vesznek részt, akik szakavatott előadók segítségével a Kárpát-medence különböző területein élő magyarság népzenéjével és népi táncaival ismerkednek meg. A népdal- és néptáncoktatás mellett számos kézműves-foglalkozást és egyéb kísérőrendezvényt szervezünk az addigra felújításra kerülő Ifjúsági Otthonban és környékén, ahol sátoroznak a fiatalok a tábor idején – mondta az egyesület elnöke.