2024. március 28., csütörtök
Fölszállott a páva

A zentai Sőregi Anna is bejutott az elődöntőbe

Nagy érdeklődés mellett vetítette pénteken a Duna a Páva keszthelyi és tatabányai területi válogatóit. A MTVA és a Hagyományok Háza közös megmérettetésén a külhoniak is jól szerepeltek: a tizenöt versenyzőből hárman jutottak be a budapesti elődöntőkbe, és várhatják a fővárosi folytatást – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott összefoglalóban.

Sőregi Anna és kísérője, Komáromi Kristóf a bányászvárosban alapozta meg sikerét. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem első éves népi ének – népzeneelmélet szakos hallgatóját pörgős, vidám természetű teremtésként ismerik, aki mindig csínytevésen töri a fejét. Most viszont komolyan fogadta eredményét: „Egy egész napot töltöttünk Tatabányán, a hangulat kiváló volt, és nem éreztük a verseny súlyát. A sok ismerős és barát feledtette a fellépés izgalmait.” Hogy mivel is készül a december elejei budapesti debütálására, nos, ezt még homály fedi!

A felvidéki Pósfa zenekar korábban célként tűzte ki a népzene megismertetését a jövő generációval. A nemes elhatározás mellett a Pósfáról származó banda tagjai missziót is tejesítenek: népszerűbbé kívánják tenni a felvidéki népzenét és táncokat a Kárpát-medencei magyarság körében.

„Meglepődtünk, de egy kicsit meg is szeppentünk – idézi a dicsőség pillanatait Iván Lajos, a zenekar alapítója. – Tény, hogy fel kell kötni a fehérneműt, de bizakodóak vagyunk. A következő fordulóban Vág-Garam völgyi zenével kedveskedünk a közönségnek.”

Veres Mihaela míves énekével bűvölte el a közönséget, no meg a zsűri tagjait. A pusztinai leány jelenleg Szombathelyen tanul a Bartók Béla Zeneiskola népzenei szakán. Sokoldalú, a zene mellett fényképezni és rajzolni is szeret; emellett családról, támogató férjről és három gyermekről is álmodik.

„Mihaela nagyon örült a sikernek: hatéves munka gyümölcseként fogadta – értékeli tanítványa eredményét Földesi Jánosné tanár. – A keszthelyi eredmény eddigi pályafutásának csúcsát jelenti, de előretekint, az elődöntőre magyarszováti énekkel készül.”

A filmtudósítások sora ezzel nem ért véget, november 10-én a héten az utolsó, hajdúböszörményi és mikházai (Felső-Nyárádmente) válogatóval várja a Duna nézőit.