2024. április 25., csütörtök

A német partnert választották a zombori cipészek

Többször foglalkoztunk már vele, hogy a Boreli cipőgyárat korábban bérlő, belgrádi Darfur cég pácban hagyta az alkalmazottakat, beszüntette a termelést, másfél havi fizetéssel és a járulékokkal adósuk maradt a munkásoknak.

Annak ellenére, hogy egy városi pályázaton 3,6 millió dinárt nyert 20 alkalmazott foglalkoztatására.
Ezt követően újra meghirdették a cipőgyár kapacitásainak bérbeadását. Egyedül a németországi Stumpp&Baier vállalat jelentkezett, havi háromezer eurós bérleti díjat és az alkalmazottak automatikus foglalkoztatását kínálva. A Boreli és a német cég korábban kölcsönös megelégedésre működött együtt, a zombori cipészek most is szívesen látnák a német munkaadót.
A hitelezők bizottsága viszont még nem hagyta jóvá az ajánlatot, a rendszeresen kézbesített meghívások ellenére ugyanis a bizottság tagjai elmaradoznak az értekezletekről. A munkások emögött a korábbi bérlő favorizálásának kísérletét látják, noha a Darfurral éppen a miatt bontottak szerződést, mert az nem teljesítette vállalt kötelezettségeit.
A dolgozók szerint a Darfur a korábbi szerződés alapján szeretné folytatni a termelést a zombori cipőgyárban, amit újabb visszaélési kísérletként értékelnek.
A Boreli cipőgyár csődgondnoka, valamint a csődgondnokok meghatalmazását végző ügynökség is elfogadta a Stumpp&Baier ajánlatát. Most a hitelezőkön lenne a sor.
Amíg nem termel a zombori cipőgyár, havonta ötmillió euróval növekszik a vesztesége.