2024. április 24., szerda

Összeillő mozaikkockák

Belgrádban, a Belgrádi Vásár 5. csarnokában december 10-én, a kisebbségek világnapján rendezik meg a Szerbia összeillő mozaikkockái elnevezésű kisebbségi kiállítást. A rendezvény keretein belül az országban élő nemzeti közösségeknek alkalmuk lesz arra, hogy bemutassák kultúrájukat, illetve gasztronómiai és kézműves termékeiket.

Ennek apropóján hétfőn Szabadkára látogatott dr. Suzana Paunović, a rendezvény egyik szervezője, a szerb kormány emberi és kisebbségi jogi irodájának vezetője. A látogatás során Paunović találkozott a Magyar Nemzeti Tanács, a Bunyevác Nemzeti Tanács és a Horvát Nemzeti Tanács képviselőivel. A rendezvénnyel kapcsolatban Paunović elmondta:

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A kiállításnak szimbolikus üzenete van, amit már tavaly is megfogalmaztunk. Fel szeretnénk hívni a figyelmet a kölcsönös megértés, a tolerancia és tisztelet fontosságára Szerbia minden állampolgára között, függetlenül attól, hogy a többségi vagy kisebbségi nemzetről van-e szó. A mai találkozó elsődleges témája maga a kiállítás lesz, ugyanakkor szót ejtünk az előttünk álló, 2018-as aktivitásokról, különös figyelemmel a költségvetési eszközökre, amelyek biztosítják a nemzeti tanácsok működését. Természetesen a nemzeti tanácsok jelenlegi tevékenysége is szóba kerül, és az is, hogy a nemzeti tanácsoknak milyen elvárásai vannak irányunkban – nyilatkozott Paunović a találkozó előtt. Emellett azt is elmondta, hogy reményei szerint a jövő évi nemzeti tanácsi választások már a nemzeti tanácsokról szóló új törvénnyel összhangban történik meg, amely előreláthatóan az év végéig elfogadásra kerül. Az új törvény Suzana Paunović szavai szerint megkönnyítené a további munkát, hisz többek között pontosan megfogalmazná a nemzeti tanácsok hatáskörét.