2024. április 18., csütörtök

Idegenforgalmi lehetőség is

További együttműködésre számíthatunk Vajdaság és Isztria között

A tartományi kormány és az újvidéki városi önkormányzat küldöttsége november 5-én és 6-án kétnapos tanulmányi úton vett részt Rovinjban és Novigradban. A delegáció tagjai találkoztak Északnyugat-Isztria Klaszterének képviselőivel.

A küldöttséget Pásztor István is fogadta (Fotó: Ótos András)

A küldöttséget Pásztor István is fogadta (Fotó: Ótos András)

A megbeszélés a kapcsolatépítésre irányult. A kétnapos látogatáson jelen volt Ivan Đoković tartományi kormányfőhelyettes, valamint tartományi gazdasági és turisztikai titkár, továbbá Milorad Radojević, az újvidéki önkormányzat gazdasággal és idegenforgalommal megbízott tagja.
Ivan Đoković hangsúlyozta, hogy az Isztria és Vajdaság közötti együttműködés igen magas szintű, amelyet továbbra is fejleszteni kell. Az idegenforgalom szempontjából különösen fontos a tapasztalatcsere és a régióközi kapcsolatteremtés. A tartományi kormányfőhelyettes ismertette a Vajdaságban rejlő lehetőségeket, kiemelte a tartományra jellemző gazdag nemzeti örökséget, a többnemzetiségű és multikulturális közösségeket, továbbá a sokoldalú gasztronómiai kínálatot.
A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy továbbra is folyamatosan beszélni kell a határon átívelő együttműködés lehetőségeiről, valamint hozzá kell járulni a köz- és magánszektor képviselőinek oktatásához és továbbképzéséhez. Emellett közösen ki kell alakítani az idegenforgalmi termékek és szolgáltatások kínálatát.
Ezt megelőzően a horvátországi megye küldöttségének tagjai Valter Flego megyevezető, valamint Valter Drandić képviselőházi elnök vezetésével pénteken érkeztek Újvidékre, és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is fogadta őket. A megbeszélésen hangsúlyozták, hogy a delegáció tagjai esetében egy újabb találkozásról van szó, és a két régió között már baráti kapcsolat alakult ki. Pásztor István kiemelte, hogy a gazdasági együttműködés terén további előrelépésre számítanak, és a delegáció tagjait meghívta, hogy vegyenek részt a mezőgazdasági és az idegenforgalmi kiállításon.
Valter Flego hangsúlyozta, hogy Isztria megfelelő partnert jelenthet Vajdaság számára a különféle európai uniós pályázatok terén. Azt is hozzátette, hogy a közös projektumokat minél előbb meg kell fogalmazni.
A delegáció Igor Mirović tartományi kormányfővel is tárgyalt. A találkozón megbeszélték, hogy a Vajdasági Napok Isztriában elnevezésű rendezvényt 2018 májusában tartják majd meg. Ilyen rendezvény volt már Budapesten, Temesváron, Podgoricában és Banjalukán. A tartományi kormányfő elmondása szerint ez nemcsak az idegenforgalom és a művelődés terén kialakított kapcsolatokat segíti, hanem jelentősen előrelendítheti a mezőgazdasági és a gazdasági kamarák együttműködését.
Valter Flego megye vezető elmondása szerint Isztria érdekelt abban, hogy termékeivel minél szélesebb körben jelen legyen Vajdaságban.