2024. április 25., csütörtök
TAEKWONDO – III. VAJDASÁG OPEN, BÁCSKOSSUTHFALVA

A bajsaiak remekeltek

Tizenkét hazai, horvátországi és boszniai klub mintegy 150 kis versenyzőjének részvételével zajlott Bácskossuthfalván a 3. Vajdaság Open nemzetközi taekwondoverseny, a helyi és a pacséri sportolókat tömörítő Sung Taekwondoklub szervezésében, a Bajsai TK közreműködésével.

A nagyszerű hangulatú rendezvény a nemzetközi versenyeken még nem jegyzett legkisebb korosztályra összpontosított hat kategóriában, a kisgyerekektől a junior versenyzőkig. A kis sportolók formagyakorlatokban és összecsapásban mérték össze az erejüket – tudtuk meg Ljubica Mirkovićtól, a fő szervező Sung TK edzőjétől.

– A Vajdaság Open egyelőre kisebb regionális versenyként van számon tartva, a Balkánon úttörőnek számítunk abban, hogy a legkisebb korosztály számára szerveztünk versenyt. A benevezett klubok és gyermekek létszámából ítélve ez jó ötletnek bizonyult, mivel folyamatos érdeklődést tapasztalunk. A hazaiak mellett két boszniai és négy horvátországi csapat érkezett Bácskossuthfalvára. A bírák összetétele is nemzetközi, ők általában a klubokkal érkeznek – nyilatkozta Ljubica Mirković, aki hozzátette, hogy a bácskossuthfalvi verseny előkészületei még februárban megkezdődtek, és kifejezetten hálás azoknak a szülőknek, akik időt és erőt nem sajnálva hozzájárultak ahhoz, hogy a kupát a lehető leggördülékenyebben bonyolíthassák le, nagyszerű hangulatban.

– A szülők nemcsak ennek a versenynek a megszervezésében jeleskedtek, hanem folyamatosan a gyermekeik mellett állva egyengetik a többi tevékenységünket is. Enélkül, azt hiszem, sokkal szerényebb eredményeket tudnánk felmutatni. Az eddigiek alapján az idei szezont reményeink szerint rekordszámú éremmel tudjuk majd zárni, többek között Góbor Zoltán, Denis Stefanović, Kocsis Jázmin, Nenad Ajvaz, Vakula Bence és a többi ügyes versenyzőnknek köszönhetően – hallottuk a pacséri és a bácskossuthfalvi gyerekeket tömörítő Sung Taekwondoklub edzőjétől, akinek nem okozott csalódást az eredményhirdetés, hiszen a klubok versenyében a bronzérmes Mali Zvornikból érkezett Dušan Silni TK előtt másodikként végeztek a versenyen. A 3. Vajdaság Open kupán ezúttal a Bajsai Taekwondoklub csapata gyűjtötte be a legtöbb érmet. Marinko Stojaković, a csapat, illetve a szerbiai válogatott edzője a sikerek érdekében az anyagi támogatás fontosságát hangsúlyozta.

– Ez az évünk tele volt dobogós sikerrel, hiszen részt vehettünk például a Liverpoolban megtartott taekwondo-Európa-bajnokságon is, ahol két bronzéremmel gazdagodtunk. Kiemelkedő tehetségeink most is vannak, a nagyobb versenyeken való részvételt azonban nagymértékben befolyásolja az anyagi tényező. Itt elsősorban a szülőkre tudunk támaszkodni, illetve a szponzorainkra. Topolya községben 1994 óta van jelen a taekwondo, azóta folyamatos az érdeklődés a sport iránt a gyerekek körében. Sajnos bennünket is érint az a községre jellemző tendencia, miszerint az idősebb generációk a továbbtanulás vagy munkavállalás okán nagyobb városokba vagy külföldre költöznek, ilyenkor sok esetben pont kerül a karrierjük végére az elért sikereiktől függetlenül – hallottuk Marinko Stojaković edzőtől.

A rendezvényen hat korosztálybeli kategóriában hirdettek eredményeket, aminek értelmében a legeredményesebb versenyző a Kids kategóriában a horvátországi Bošnjaci csapatának a tagja, Josip Udovičić lett. A Janger Kids díjat a Slavonski Brod-i Jan Mikulić és a zvorniki Marija Kusmuk harcolta ki. A kadétok között a boszniai Zvornik versenyzője, Iva Bakić lett a legjobb. A Young Youth kategória kupáját a Slavonski Brod-i Roko Ribić vehette át, illetve az Old Juniorok között a bácskossuthfalvi Anastasija Pevec Toth győzedelmeskedett.

A Bácskossuthfalván megrendezett 3. Vajdaság Open nemzetközi taekwondotorna sikeres lebonyolításához Topolya község mellett a pacséri és a bácskossuthfalvi helyi közösség járult hozzá anyagilag, illetve a két falu kisebb magánvállalkozói mellett valamennyi nagyobb vállalat támogatta a tornát.