2024. április 19., péntek

Prioritásaink változatlanok

Az integrációügyi miniszter legalább három tárgyalási fejezet megnyitását reméli az év végéig

Szerbia három, esetleg négy új fejezetet nyithat meg az év végéig az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalások során – jelentette ki Jadranka Joksimović európai integrációügyi miniszter. Közölte, hogy a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó 9. fejezet tárgyalási kiindulópontja már néhány hete az Európai Bizottság elé került Brüsszelben.

– Nem az Európai Bizottságon áll, hogy melyik fejezet nyílik meg a legkorábban, hanem a szerbiai intézmények felkészültségén. A hazai tárgyalócsoportnak minden témakört elő kell készítenie, majd a kormánynak el kell fogadnia a tárgyalási kiindulópontot, s csak ezután juttatják el az anyagot Brüsszelbe – magyarázta.

A miniszter nyilatkozatában kitért az állam külpolitikai beállítottságára is. Megjegyezte, hogy a külföldi nagyköveteknek tevékenyeknek kell lenniük országunkban, de a megfelelő témák kapcsán kellene a nézeteiket kifejteniük. Mint hozzátette, Szerbiának nincs szándékában változtatni a prioritásain: az európai integráció áll az első helyen, emellett a jó kapcsolat fenntartására és kialakítására törekszik minden országgal.