2021. október 27., szerda

Tűz pusztított Tornyoson

Több ezer bála szálastakarmány vált a lángok martalékává – A tulajdonos gyújtogatást gyanít

Csütörtök este fél nyolc körül Tornyos szélén, Betyák Gabriella tanyáján lángok csaptak föl a széna- és a lucernakazlak közül. A gazdasági épületektől nyugati irányban lerakott takarmánynak a dűlőút felőli sarka kezdett el égni, majd a lángok szinte szempillantás alatt terjedtek szét, úgy, hogy a fészer is porrá égett, és a tűzrevaló is mind odalett.

Egy helyre túrták a füstölgő takarmánymaradékot, hogy elássák (Fotó: Gergely József)

A tornyosi önkéntes tűzoltók perceken belül a helyszínre érkeztek, majd nyomban követték őket a csantavéri, a zentagunarasi, a tóthfalui és a zentai tűzoltók, akik ugyan egész éjjel oltották a tüzet, de csak annyit tehettek, hogy megakadályozták a lángok átterjedését a házra és a gazdasági épületekre. A tanyán tartott lovak sokkos állapotba kerültek, alig tudták átvezetni őket biztonságos helyre.
Péntek délelőtt, amikor a helyszínen jártunk, még mindig füstölt és izzott a leégett takarmány. Az egyik szomszéd buldózerrel igyekezett egy helyre túrni az izzó anyagot, hogy a föld alá temessék, Betyák Gabriella pedig idegességében föl-alá járkált az előző este még takarmánnyal megrakott, tegnap meg már hamuval borított területen.
– Szinte nem tudok észhez térni a történtek után. Borzalmas látvány volt, hatalmas lángok és óriási füst volt. Még az a szerencsénk, hogy a tornyosi tűzoltók perceken belül kiértek, és utánuk nagyon gyorsan itt termettek a többiek is. Ha ők nincsenek, nekem ma házam sincs. Amit itt az éjjel a tűzoltók megtettek, az emberfeletti. Láttam, amint bementek a tűzbe, kihozták a pótkocsinkat, amint mentették a menthetőt. Hajnalig itt voltak ők is, meg a szomszédok is, mindenki segített, amit tudott, de mi itt szinte tehetetlenek voltunk. Vajon ki akarhatott nekünk ennyire rosszat? Sajnos én azt gyanítom, hogy valaki szánt szándékkal gyújtotta be a takarmányt. Szerintem azt hitték, hogy nem vagyunk idehaza, mert a nagyobbik fiam nem sokkal előtte ment el autóval. Nem is én vettem észre a tüzet, hanem a szomszéd, Szecsei Róbert szólt át telefonon, az ő lánya látta meg a felénk néző ablakából. Még szerencse, hogy észrevette, mert én nem sokkal előtte mentem be az udvarról, akkor végeztem el, és nem valószínű, hogy újra kijöttem volna.

Betyák Gabriella: Fogalmam sincs, mi lesz ezután (Fotó: Gergely József)

Az egész évi takarmányunk és tüzelőanyagunk, huszon-valahányezer eurónk veszett oda. Azt sem tudom, mit adok ma a lovaknak enni, mit teszek alájuk, még föl sem fogom ezt az egészet. A lovakat alig tudtuk kimenekíteni, szerencsére mind a tizenhatot sikerült átvezetni a tanya másik felére, biztonságba, de ők is sokkos állapotba kerültek. Ha ezt valaki tényleg szánt szándékkal tette, az nagyon romlott lehetett, mert az sem érdekelte, ha a lovak mind itt égtek volna – mondta Betyák Gabriella, és így folytatta:
– Idén rengeteget küzdöttünk a szárazsággal, nagyon gyenge termés volt, de én mindig bizakodó maradtam, habár nem volt túl kegyes hozzám az élet. Mindent elvégeztünk, betakarítottunk, csak a szántás maradt hátra, és most minden odaveszett. A lovak tartása mellett bikákat is nevelünk, de idén még nem vettem meg őket, gondoltam, spórolok egy kicsit a takarmányon, ha már ilyen gyenge évünk volt, de ez a tűz minden számításomat keresztülhúzta. Nagyon kétségbe vagyok esve. Szörnyű érzés végignézni, amint semmivé válik a munkám eredménye, amint porrá ég a fészerünk mindennel együtt, és a lovakat is nagyon sajnáltam, hiszen a szerencsétlen állatok annyira meg voltak rémülve, hogy alig tudtuk menteni őket – magyarázta az elkeseredett asszony.
Ottjártunkkor érkezett meg Zentáról a bűnügyi helyszínelő és Nagykikindáról a tűzvédelmi felügyelő is, hogy feltérképezzék a terepet, és nyomozás indulhasson az ügyben.