2024. április 26., péntek

Szobrok a tájban

Fotókiállítás nyílt norvég szoborművészeti tájakról a Vajdasági Múzeumban
(Talló Léna felvétele)

(Talló Léna felvétele)

A Vajdasági Múzeumban pénteken este megnyílt Kristoffer Dolmen fotóművész fényképkiállítása, amely az eddigi legnagyobb norvég művészeti projektumot igyekszik tükrözni. A kilencvenes években megindított, majd a 2000-es években újra fellendült projekt keretében skandináv és más művészek 36 szobrot készítettek el Norvégia legkülönbözőbb tájain. A tárlatot mr. Tijana Stanković archeológus nyitotta meg.

A kiállítás nemcsak a szoborművészetet mutatja be, hanem Norvégia tájainak szépségeit és látványosságait is. A projekt megvalósításának ötlete már a globalizáció elterjedése előtt létezett. Kulturális, politikai és gazdasági vonatkozásai is voltak. Célja a periferiális művészeti és kulturális értékek fontosságának kiemelése a centralizált oszlói művészeti értékekkel szemben. A Norvég Szoborművészeti Tájak elnevezésű projektum a közösség, a művészek és az állami döntéshozók szoros együttműködésével jött létre.

A Vajdasági Múzeum az elmúlt időszakban több alkalommal is folytatott együttműködést skandináv országokkal. Legutóbb márciusban volt egy hasonló jellegű rendezvény, amelyen az üveg korszerű stilisztikai megmunkálásával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ezúttal abban a megtiszteltetésben részesülhetett a Vajdasági Múzeum, hogy falai között került bemutatásra ez a 36 norvég térségre kiterjedő projektum – fejtette ki Tijana Stanković.