2024. március 29., péntek

A forradalom emlékére

Kishegyesen az 56-os forradalomra emlékeztek – Rendhagyó történelemóra az 56-os eseményekről
Mécsesek elhelyezése az emléktábla előtt (kép: Lakatos János)

Mécsesek elhelyezése az emléktábla előtt (kép: Lakatos János)

Szombat délután az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Kishegyesen. A megemlékezésre a Possession Hagyományőrző Egyesület szervezésében került sor, és egy rendhagyó történelemórával kezdődött a helyi közösség tetőterében. Az órát követően az egybegyűltek megkoszorúzták a színház falán lévő 56-os emléktáblát, majd mécseseket helyeztek el. Az eseményen többek között jelen volt dr. Rusz Radován, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus konzulja, Kudlik Zoltán, a szabadkai Nagy Imre Társaság elnöke, Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja, Linka B. Gabriella és Kecskés Endre, a Magyar Nemzeti Tanács tagjai, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke, valamint a kishegyesi és a bácsfeketehegyi általános iskolák diákjai. Az egybegyűlteket Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség tanácselnöke köszöntötte.

Sándor István, az esemény fő szervezője arról számolt be lapunknak, hogy fontosnak tartják, hogy a fiatalok is halljanak 56-ról.

– 61 évvel ezelőtt, november 4-én a forradalom leverése miatt 20 ezer magyar állampolgár hagyta el otthonát. Sokan a déli határon át menekültek, Kishegyesen is fogadtak be menekülteket. Ennek emlékére a tavalyi évben a helyi közösség, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus és a szabadkai Nagy Imre Társaság egy emléktáblát helyeztek itt el. Úgy gondoljuk, hogy büszkének kell lennünk erre a táblára, és tovább kell adni azt, hogy miért áll itt. A mi őseink voltak azok, akik segítségnyújtásból példásra vizsgáztak, szeretnénk, hogy ezt a fiatalok is tudják – mondta el Sándor, majd hozzáfűzte, hogy az oktatásban a diákok nem a kellő szinten hallanak az 56-os forradalomról, ezért döntöttek úgy, hogy egy rendhagyó történelemóra keretében ismertetik az egykori történéseket. A forradalom előzményeiről, következményeiről két előadó, Csőke Márk történelem szakos egyetemi hallgató és Buják Gábor történelemtanár-doktorandusz tartottak előadást.

A fő szervező végezetül arról is szólt, hogy a jövőben is szeretnének megemlékezéseket szervezni, és hasonló jellegű történelemórákat is fognak tartani más témákban.