2024. április 24., szerda

Megújul a Kisköz

A kishegyesi közvállalat egy lépcsőrendszert újít fel – Öt éve tart az avarelszállítási program – A temetőket sikerült rendbe tenni az ünnepekre, de újabb feladat vár a közvállalatra

A november a télre való felkészülésről szól, ami azt jelenti, hogy a Komunál Közvállalat számára megszaporodtak az ezzel kapcsolatos feladatok.

Kormányos Levente, a Komunál Közvállalat igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy a végéhez közeledik a Kisköz utca lépcsőrendszerének felújítása.
– Jelentősebb projektumnak tekintem a Petőfi Sándor és a Park utca közt található Kisköznek a felújítását. Itt egy lépcsőrendszert kellett felújítani, és vízelvezető árkot kialakítani. A felújításra azért volt szükség, mert a Kisköz frekventált helyen van, két utca között, és sokan használják. Természetesen ez keskeny utca, amelyen csak gyalogosok közlekednek. Itt egy viszonylag meredek lépcsőrendszer van, korláttal ellátva. A felújítás után biztonságosabb lesz a forgalom szempontjából. A lépcső mellé pedig vízelvezető árkot építettünk, hogy a víz ne a házak alá folyjon. A projektum összértéke valamivel több mint 100 ezer dinár, amit a kishegyesi helyi közösség biztosított – mondta el az igazgató, és arról is beszámolt, hogy a közvállalat számos kisebb projektumon is munkálkodik.
– A falu területén több vízaknát felújítottunk, és újakat is kiépítettünk. Folyamatosan dolgozunk a járdák, illetve az átkelőhelyek hibáinak kijavításán. Ahol szükséges, ott újraépítjük őket, ahol nem olyan súlyos az állapotuk, ott csak felújítást végzünk. A mi feladatunk az ingyenes avarelszállítás is. Ennek keretében a lakosság zsákokba gyűjti a lehullott leveleket, amit hétfőnként díjmentesen elszállítunk. Ez az akció addig fog tartani, amíg lesz avar, és ezzel is hozzájárulunk a levélégetés megakadályozásához. Ez a program öt éve tart, és igen sikeres, a levélégetést is sikerült nagymértékben visszaszorítani. A projektumot teljes egészében a kishegyesi helyi közösség finanszírozza, mi pedig kivitelezőként veszünk részt a munkában – számolt be Kormányos.
A kishegyesi Komunál Közvállalat folyamatosan munkálkodik a lakossági panaszok orvosolásán is, a november pedig számukra a télre való felkészülés jegyében fog telni.
– Folyamatosan érkeznek hozzánk kérések a lakosság részéről, és a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk ezeket a problémákat megoldani. Ha járdával, átkelővel, útszegéllyel vagy vízelvezetéssel kapcsolatos gond miatt fordulnak hozzánk, ezeket megoldjuk, de nagy volumenű beruházásra nincs lehetőségünk. November hónap folyamán, amíg az időjárás engedi, a faluban lévő vízelvezető árkok tisztításán, karbantartásán és egyes szakaszok újraépítésén fogunk dolgozni. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy felkészüljünk a téli időszakra. Ez a periódus kedvez az ilyen jellegű munkáknak, mert a zöldterület karbantartása nagyjából befejeződött és több munkaerőt tudunk erre alkalmazni – mondta el az igazgató.
Mindenszentek és halottak napja után a Komunál Közvállalatnak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a temetőkben felgyülemlett szemét elszállítására. Kormányos elmondta, hogy néhány éve a temetőkbe szemétgyűjtő ketreceket helyeztek ki, és ezekből rendszeresen elszállítják a szemetet. Ezeknek a környékét is rendben tartják, valamint kaszálják a temetőket. Az igazgató meglátása szerint sikerült megfelelően felkészíteni a temetőket a mögöttünk álló ünnepekre, most pedig a temetőkben felhalmozódott nagy mennyiségű szemét elszállítása lesz a feladatuk.