2024. április 23., kedd

Kevéssel több óvodás Adán, mint tavaly

A községi Čika Jova Zmaj óvodát az idei tanévben 433 gyerek látogatja

Ada községben több gyereket írattak be a Čika Jova Zmaj iskoláskor előtti intézménybe a 2017/18-as tanévben, mint a korábbi évben. Nataša Popov igazgató elmondta, hogy ennek köszönhetően egy új csoportot nyithattak meg az intézményben, amelynek keretében 10 épületben összesen 25 óvodai és bölcsődei csoport működik magyar és szerb nyelven Adán, Moholon, Törökfaluban és Völgyparton.

Az óvodában jó körülmények várják a gyerekeket (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az óvodában jó körülmények várják a gyerekeket (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Jelenleg 433 gyerek látogatja az óvodát, az elmúlt tanévben 427 gyerekünk volt. Az intézmény viszonylag jól megúszta az elvándorlás miatti gyerekhiányt, mert a családok általában az óvoda után, az iskolakezdés előtt költöznek külföldre – magyarázta Nataša Popov. – Az idei tanévben nagyobb létszámcsökkenésre számítottunk, viszont 6 gyerekkel többen járnak óvodába, mint tavaly. Ezáltal lehetővé vált, hogy eggyel több csoportot indíthassunk, vagyis huszonötre növeljük a csoportok számát az intézményben. A következő tanévre előre nem tudjuk megmondani a leendő óvodások létszámát, mert fogalmunk sincs, hogy hány család távozik külföldre. Korábban kiszámítottuk, hogy ha ennyi és ennyi újszülött van a községben, akkor körülbelül ugyanannyian iratkoznak majd óvodába. Mostanság ezt nem tudjuk megbecsülni az elvándorlás miatt. Azt tapasztaljuk, hogy a szülők az óvoda befejezése után törnek meg, és távoznak külföldre. A gyerekhiány elsősorban az iskolának okoz gondot. A családok addig ugyanis készülődnek a távozásra, tanulják a célország nyelvét. Végeztünk egy közvélemény-kutatást a szülők körében, és többen javasolták, hogy az óvodában tanítsuk a német nyelvet is. A gyerekek ugyanis idegen nyelvként tanulják az angolt, környezetnyelvként pedig a magyart és a szerbet. A német nyelv iránti igény megjelent a szülőknél, mert belátják, ha külföldre szeretnének távozni, akkor szükségük van a nyelvismeretre. Sokszor halljuk, hogy már óvodáskorú gyerekek nyelvórákra járnak, valószínűleg a szülők már készülődnek külföldre távozni. Ada községben a gyerekek 100 százaléka jár óvodába, szemben Szerbiával, ahol ez a szám jóval alacsonyabb. Az intézmény mutatói ilyen szempontból kiválóak, hiszen igyekszünk minden gyereket részesíteni az óvodai oktatásban és nevelésben – közölte az óvoda igazgatója.
A Čika Jova Zmaj óvoda igyekszik minél jobb feltételeket és körülményeket teremteni a gyerekeknek. Ennek érdekében rendszeresen fejlesztik az intézmény felszereltségét és épületeit – tudtuk meg Nataša Popovtól:
– Az elmúlt tanévben felújítottuk a játszótereket mind a tíz óvodai és bölcsődei épület udvarán. Mostanság az épületek felszereltségét fejlesztjük. A moholi bölcsődében új és modern, összerakható ágyakra cseréltük le a hetvenes évekből származó ágyakat. Nyolcvan új ágyat szereztünk be. Minden csoportszobába új zenevonalakat vásároltunk. Továbbá tervben van, hogy felújítjuk a játékokat. Nagyobb összeget költünk minden csoportban a didaktikus, fejlesztő játékszerek beszerzésére. A tartományi oktatási titkárságtól kaptunk 1100 négyzetméternyi csempét, amelyből jövőre a moholi óvodában lecseréljük a teljes padló- és falicsempét – nyilatkozta Nataša Popov.