2024. április 16., kedd

A zEtna XIV. (Fluid) Irodalmi Fesztiválja

November 9. és 11. között zajlik a zEtna XIV. Irodalmi Fesztiválja, melynek ezúttal is a Zentai Alkotóház biztosított helyszínt, de a rendezvény szokás szerint most is tájol: ezúttal Újvidékre, Csókára, Adára és a Zentai Gimnáziumba. A fesztivál támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, a tartományi művelődési, valamint az oktatási titkárság, a Bethlen Gábor Alap, a Szekeres László Alapítvány és Zenta önkormányzata. Társszervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ. Együttműködő partnerei az adai Szarvas Gábor Könyvtár, a csókai Városi Könyvtár, az újvidéki magyar tanszék, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Zentai Gimnázium és a Veszprémi Ex Symposion. A Magyar Nemzeti Tanács a rendezvényt kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

Beszédes István, a kiadó vezetője és a fesztivál fő szervezője elmondta, az idei rendezvény is azt a nagyobb tematikát követi, amit a tizedik óta mindegyik, jelesül, hogy a szerző felé fókuszál, a rendelkezésre álló egy órában mintegy „személyi kultusza” van az adott írónak. A művek mellett kifejezésre jut a szerző élete, műhelytitkai, szemléletmódja stb., szemben a korábbi évekkel, ahol elsősorban folyóiratok, alkotói műhelyek, közösségi szálak kerültek bemutatásra. Az idei hívószó a fluid: folyékony, képlékeny, áttetsző, mely a teljes programot képes úgy befedni, hogy ne takarja el az értékeket. Ezúttal is sikerült a tájolásban remek helyszíneket és partnereket találni, hiszen a könyvtárak és oktatási intézmények egyaránt fontosak a kiadó számára. Az utóbbiakat illetően a zEtna mindig is nyitott volt a fiatal olvasók irányában, ráadásul egyre több az ifjú és tehetséges debütáló szerző is a berkeiben, miáltal nemcsak a fesztivál fiatalodik, hanem a teljes irodalmi közeg, ami nagyon biztató – ugyanakkor ezek az alkalmak az idősebb írókon is sokat fiatalítanak; a fesztivál pedig minderre kiváló lehetőséget nyújt.

A rendezvény részletes programja: november 9., csütörtök: 18 óra, Zentai Alkotóház – Fluid I. Sejtés. Tékiss Tamással Patócs László beszélget. 19 óra: Lélek. Szűgyi Zoltán verset olvas. 19.15-kor Blues–víz. Szerda László dalszerzői estje. Közreműködik Csonka Róbert, vendég Szerda Árpád.
Péntek: 18–22 óra – Fluid II.: Homok, csont. Szajkó Istvánnal Virág Zoltán, Nagy Hajnal Csillával Új Krisztina (19 óra), Szűgyi Zoltánnal Virág Zoltán (20), Viola Szandrával Szabó Palócz Attila beszélget (21).

Szombat: 17–22 óra – Fluid III.: Hús. Hizsnyai Zoltánnal Bozsik Péter (18 óra), Horváth Viktorral Józsa Márta (19) és Jónás Tamással Mészáros Anikó beszélget (20). 21 órakor Nincstelen Dárius – Jónás Tamás és a Hoppál Mihály Band koncertje.

Kísérőrendezvények:
Pénteken 11 órakor az újvidéki magyar tanszéken: Kontaktzóna + Beszélgetések a vulkán alatt. A lélek elindul. Szűgyi Zoltánnal Celler Kiss Tamás és Tomić Glória beszélget.
A Zentai Gimnáziumban 16 órakor: Mély levegő. Nagy Hajnal Csillával Új Krisztina, Döme Szabolccsal és Hernyák Zsókával Mészáros Anikó beszélget.
A csókai Városi Könyvtárban 17 órakor: Ex Symposion: Zsibvásár. Bozsik Péter, Hizsnyai Zoltán és Józsa Márta lapszámbemutató beszélgetése.
Adán 18 órakor a Szarvas Gábor Városi Könyvtárban: Nincstelen Dárius. Jónás Tamás és a Hoppál Mihály Band koncertje.