2024. április 25., csütörtök

Büszkék vagyunk Pechán József hagyatékára

A péntek esti kiállítás megnyitón dr. Németh Ferenc művelődéstörténész Pechán József, a nyugtalan szellemű, sokoldalú verbászi művész munkásságának jelentőségét méltatta, aki minden bizonnyal Vajdaságban elsőként kezdett kísérletezni a vizuális „metamorfózisokkal”, különféle „kiadásokban” örökítve meg önmagát, s így megalkotta az első vajdasági fotó-performanszokat.

A közönséget mélyen megérintették a művész eddig még nem látott fotói (Dávid Csilla felvétele)

A közönséget mélyen megérintették a művész eddig még nem látott fotói (Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki Egység épületében közéleti személyek, művészek, irodalmárok jelentek meg a rendezvényen, amely méltó megemlékezés volt a 95 évvel ezelőtt fiatalon elhunyt művészről. A kiváló festő, szobrász, grafikus és iparművész fényképészeti tevékenységét az 1980-as évekig szinte meg sem említették a szakirodalomban. Nem ismer(het)te a közönség, mert felvételei a család birtokában voltak.

Az újvidéki kiállítás első alkalommal Pechán József európai színvonalú munkáit releváns, szakszerűen összeválogatott fényképanyaggal dokumentálja a nyilvánosság előtt, a megérdemelt helyre kívánja emelni a vajdasági művészi fotózás történetében.

A kiállítás, valamint a szerb–angol–magyar nyelvű József-monográfia kiadása Újvidék Város Közigazgatási Hivatalának Művelődési Titkársága, Jovan Mandić magángyűjtő, Pechán József művészi örökségének nagy csodálója, szenvedélyes gyűjtője és a Manual Elfelejtett Művészetek Múzeuma támogatásával valósult meg. Az érdeklődők a kiállítást november 7-éig tekinthetik meg.