2024. április 19., péntek

Lágy dominanciával kell betölteni a teret

A nőben szunnyadó erő

Magunk sem tudjuk, mennyi erő van bennünk, amíg az élet olyan helyzetek elé nem állít bennünket, amire nemcsak, hogy nem vagyunk felkészülve, hanem pofonütésként ér minket. Valami megszűnik, valami változás áll be, a megszokott mókuskereket felváltja valami egészen váratlan. Legyen az akár jó, akár rossz változás. Amíg nem találjuk meg a miértjeinkre a választ, bolyonghatunk. Akkor válik el igazán a vér a víztől, akkor kell összeszorított fogakkal és nagy levegővel továbbmenni és ékes példákkal, talán hosszú idő elteltével, de rájövünk, hogy a háttérben minden miattunk munkálkodik, hogy a végén a számunkra lehető legjobbat kapjuk.

Egy nő életében vízválasztó, mikor anyává válik, otthon marad gyereket nevelni, aztán, ha szereti a munkáját vagy nincs más választása, egy év után visszamegy dolgozni – az esetek többségében. A másik lehetőség, hogy bekuckózik, háziasszonnyá vagy főállású anyává válik, aki a háttérben maradva többet dolgozik, mint aki bejár egy munkahelyre. A legritkább jelenség azonban az, ha a nő úgy dönt, hogy nem elégszik meg az addigi hivatásával, hanem a gyerekek cseperedése mellett valami egészen új dologba kezd. Pálfordulás ez, a hamvaiból újjáéledő főnixmadár magasabb célok felé röpül, és akkor fedezi fel igazán, hogy milyen sok a benne szunnyadó erő. Eldönti, hogy azzal foglalkozik, amiben ki tud teljesedni, amit maximális hozzáértéssel, lágyan, de dominanciát nem nélkülözve tud végezni, ami a legfontosabb: örömmel és nem mellékesen, szaktudással felvértezve. Kevés ilyen erős egyéniség van, de akik ilyenek, megállják a helyüket. A bérszámfejtésből a lakberendezésig evezett Gyulai Özvegy Andrea, aki kétgyermekes anyaként, feleségként mert nagyot álmodni, és most a mi lapukban is publikálva segíti ötleteivel a most építkezőket vagy a lakásfelújításra vágyókat.

• Mit is takar valójában a lakberendezés? A szakember segít nekünk a bútorok legmegfelelőbb helyre való tervezésében, vagy ennél azért jóval több?

– A lakberendezésről sokan úgy gondolják, hogy csupán a színek meghatározását, a bútorok elhelyezését és a harmóniára való törekvést jelenti. Ennél azért persze jóval többről van szó, még ha nem is látszik elsőre a háttérben munkálkodó folyamatok tömkelege. Elsősorban a tér kialakításával kezdődik minden, egy tértervezéssel, hogy ergonómiai szempontok szerint is meglegyenek a tervek. Mit hová, mekkora méreteket használunk. Legyen az egy kanapé, vagy a konyhában is megvan egy meghatározott sorrend, ami szerint beépítjük a konyhabútorunkat. Egyrészt, hogy legyen helyünk, meglegyen a munkafelületünk, másrészt, hogy ne futkározzon a háziasszony több órát a konyhában, hanem szép sorrendben kell haladnunk. Mindent a megtervezett, lehető legjobb kialakítás szempontjából kell követnünk. Itt is, mint mindennek, megvan a maga ideje és helye, pont úgy, mint az életben! Mindent a kellő pillanatban! Minden teret egy más koncepció szerint építünk fel, de az alapja mindegyiknek ugyanaz.

• A lakberendezés nem ott kezdődik, hogy van egy kialakított életterünk, amit át akarunk formálni, hanem akár már a kezdetektől igénybe vehetjük a szakember segítségét?

– A leglényegesebb és a legjobb, ha már az építkezés közben jelen van a lakberendező, ha erre van mód. Ilyenkor sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat, hiszen épp a lakberendező az, aki még abban is segíthet, hol legyen a lefolyók helye, nem kell később átbarkácsolni mindent, hogy a helyükre kerüljenek a dolgok. De akár egy fürdőszoba kiépítésénél is nagyon fontos, hogy a tér szépen legyen kialakítva, a csapok helye, a konnektorok legpraktikusabb és legcélszerűbb kihasználhatósága miatt, de szem előtt tartva az esztétikai szempontokat is. Könnyebb mindenkinek, ha már előre tudjuk, hol lesz egy fürdőszobatükör, vagy teszem azt, a mosógép, oda lefolyó kell és konnektor. Ha ezt már az építkezés megkezdésekor figyelembe vesszük, akkor ott már úgy tudják kiépíteni a vízvezeték- és áramszerelők a csatlakozásokat, hogy az a megfelelő helyen legyen.

• Milyen kompromisszumokat kell kötnie a szakembernek a lakását kialakító tulajdonossal?

– Ez egy empatikus folyamat. Egy lakberendezőnek nagyon rá kell hangolódni a tulajdonosra, már-már pszichológiai ismeretekkel is kell, hogy rendelkezzen. Mindenekelőtt meg kell, hogy ismerje az egyéniséget, aki abban az élettérben fog lakni. Általában ugye mindenkinek vannak elképzelései, van, akinek határozott, van aki épp azért fordul lakberendezőhöz, mert bizonytalan, vagy nem látja a lelki szemei előtt azt a teret úgy kialakítva, ahogy abban jól érzi magát, csak sejtései vannak. Ilyenkor nagy szolgálatot tehet a lakberendező, de mindkét esetben hasznos, ha valaki fogja a kezünket és egy kicsit terelget a jó felé. A határozott elképzelések is legtöbbször túlzsúfoltak, sok az információ és nem lényegre törőek, sok esetben kuszaság van, amit ki kell bogozni, hogy letisztuljon a kép és mindenkinek a lehető legjobb legyen!

• Mennyire nyúlhat bele a lakberendező ezekbe az elképzelésekbe, rábeszéli-e az általa legmegfelelőbbnek gondolt élettér kialakítására a megrendelőt?

– Ok és okozat kérdése. Meg kell vizsgálni, mi miért jó és miért nem, ezt tartom elsődlegesnek. Olyan köztes megoldás kell, ami közel van az elképzeléseikhez, de a funkcionalitásra is kell törekedni a jövőt illetően. Az igény és szaktudás ötvözésével szépen el lehet jutni az arany középútra, ami létrehoz egy több évtizedig is élhető lakteret.

• Lakberendezői szemmel mit figyel és mit vesz észre először, amikor belép egy házba?

– Üres lakás tekintetében már rögtön látom mit hova helyeznék el, de ha átalakításra való objektumról van szó, ott is azonnal látni lehet, sőt érezni, hogy milyen az adott hely lelke, mennyire lélegzik együtt az ott lakókkal. Inkább érzés kérdése ez elsőre. Belülről figyelni a leképződő dolgokat és azok mentén elindulni a szép felé.

• Mint mindenben, a lakberendezésben is ott a lélek, ami elsődleges. Ennek kapcsán sokszor felmerül a feng shui, amikor arra is figyelnek ennek követői, hogy ne csak a praktikusság, hanem az ember és természet közötti összhang is megvalósuljon.

– Teljesen természetes és megszokott napjainkban, hogy több szálon futnak a gondolataink, ez így is van rendjén. Számításba vehetjük ezeket a szempontokat is, annak érdekében, hogy minél jobb és természetközelibb, harmonikusabb otthont alakítsunk ki. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, ám a legfontosabb, hogy ott érezzük jól magunkat, abban az adott környezetben és pillanatban, ahol vagyunk, ne vágyódjunk el, hanem az otthonunk szó szerint is a mi otthonunkká váljon, ahová egy fárasztó nap után, vagy egy örömteljes pillanatot követően úgy érezzük, biztonságban és harmóniában vagyunk. Megpihenünk, és a hazatalálás érzése uralkodik el rajtunk.

• Mi tesz egy lakhelyet otthonná?

– A személyes dolgaink teszik otthonná, de ez már az utolsó fázis. Hogy visszafele menet haladjunk, lebontva apró lépésekre a történetet. Egy jól megtervezett lakásba a bútorok, anyagok és minták, formák után behelyezzük a családi fotót vagy a kedvenc fotelt, ezektől lesz a lakás otthon, itt jönnek be a személyes vonatkozások.

• Életünk jelentős részét töltjük az otthonunkban, szerencsés esetben. Mindenkinek más az ízlése, de meg lehet-e határozni, milyen az ideálisan kialakított ház, lakás?

– Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni: hányan fognak ott lakni, van-e gyerek az adott családban, a korra is tekintettel kell lenni, sok-sok szegmens összeadása után jutunk el odáig, hogy mindenkinek a személyre szabott igényei szerint találjuk meg a legjobbat. Persze, általános praktikai elvek vannak, de ez csak az alap, erre kell rátenni azt a pluszt, ami valójában megadja az érzést, számunkra ez a legtökéletesebb, és erre kell törekedni, nem kizárólag a praktikumra, mert abban oly kevés a lélek, amit azonban nagyon kell figyelni. A hobbikat is figyelembe véve még az is előfordulhat, hogy valaki horgászbotokat szeretne elhelyezni a falon vagy éppen szerencsehozó patkót? Miért is ne? Csak legyen összhangban a stílus, az ott lakó érezze jól magát, a lakberendező pedig segít, hogy azt a lehető legízlésesebb módon helyezzék el, hogy szemnek és léleknek egyaránt tetszetős legyen.

• Mostanában hallottam a háztartási helyiség kifejezést. Erről mi a véleménye?

– Karakteresen hangsúlyozom én is a háztartási helyiségek fontosságát. Nőként, anyaként hatványozottan tudom, mennyire fontos ezek jelenléte. Gondoljunk csak bele, milyen jó, ha van egy olyan zugunk, ahol helyet kap a mosógépünk, szárítógépünk, ahol vasalhatunk. Ha van rá mód, mindenképp egy kíméletes megoldás és az esztétikának se tesz rosszat, ha nem hevernek vasalatlanjaink szanaszét. De jó megoldásnak tartom, ha egy mosdóféleség is helyet kap ott, ahol megmoshatjuk a sáros lábbelijeinket is, tehát ez is a kényelmünket szolgálja, avatatlan szemek elől pedig elrejti azt, amit nem szeretnénk magunkból megmutatni. Ez a háttértartalom, az intim szféra egyik picike szeglete.

• Színek és anyagok játéka is az egész. Melyek azok, amiket előnyben részesít?

– A színek hatása is fontos. Egy pirossal dekorált szoba soha nem lesz nyugtató, de ha csak arányaiban használjuk, egy nappaliban nyugodtan alkalmazható, biztosítja a vibrálást, a lendületet, de nem szabad átesnünk a ló túloldalára. Hálószoba esetében, ha vibrálót akarunk, bordósat alkalmazzunk, ha nyugtatót, akkor zöldet, bézst. Egységesnek kell lennie a lakásnak, egy vezérszín mentén haladva elérhetjük a tökéletes összhangot, ami az igényességet és a jól átgondoltságot fogja tükrözni.

• Divatirányzatok a lakberendezésben is vannak? Néhány éve hódít a vintage, elővesszük a régi darabokat, mintha vissza akarnánk nyúlni a gyökerekhez.

– Jelenleg a legtrendibb a minimál stílus, de én szeretem ötvözni egy kis rafinériával, ami némi izgalmat csempész a minimál lassúságába. Szeretem variálni ezeket a dolgokat, valami újat létrehozni. Ezért is áll közel hozzám például a country stílus, ami szintén népszerű ismét, de inkább a tőlünk távolabb eső vidékeken. Pedig a falusi, régi bútorok, régi dekorelemek gyönyörű vegyítésével, amit a mából hozunk, nagyszerű dolog sülhet ki. Egy csipketakaró, egy régi lámpa vagy asztal elhelyezése egészen más hangulatot ad az otthonnak. Mostanában esküvőket is tartanak ilyen régies jellegű környezetben.

A lakberendező segítségével előre láthatjuk a készülő otthonunkat, háromdimenziós terveken variálhatunk tapétákkal, kanapékkal, ám ő lehet az is, aki felteszi a koronát közös munkánk gyümölcsére, és egy olyan otthon kialakításában segít, ahol jó lenni, ahová jó megérkezni. A vágyott és nem titkolt cél ugyanis mindenki életében a megérkezés.