2024. április 25., csütörtök

MÉF, a tudományos-művelődési találkozóhely

A bácskossuthfalvi székhelyű Moravicai Értelmiségi Fórum egy csapat fiatal kezdeményezésére alakult meg 1999-ben. Az idén nagykorúvá váló szervezet 2000-ben lett hivatalosan bejegyeztetve.

Dr. Crnkovity Gábor, a Moravicai Értelmiségi Fórum elnök (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Dr. Crnkovity Gábor, a Moravicai Értelmiségi Fórum elnök (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az alakuláskor elkapták a falutól az egykori jegyzőház igencsak megromlott állagú épületét, amit évek kitartó munkájával, önkéntesek közreműködésével újítottak fel a támogatásoknak köszönhetően, hogy mára egy előadóteremnek, a falu könyvtárának, a Teleháznak is a helyszíne lehessen. A kezdeteknél és a folytatásnál jelen levő tagság nagy része az idők folyamán elköltözött, de azért még vannak néhányan, akik szeretnék folytatni a megkezdett utat – hallottuk dr. Crknovity Gábortól, a szervezet elnökétől.

– Eredetileg is az volt az elképzelésünk, hogy a MÉF művelődési-, tudományos vonalon közösségi programok szervezésével vigyen színt a falu életébe. Idővel a Teleházat is sikerült megnyitnunk, ami egyebek mellett nyomtatási lehetőséget vagy internethasználatot biztosít a polgároknak. Nem mellékesen a bácskossuthfalvi Teleház azon kevesek közé tartozik, amely annyi év viszontagság után, immár újult erővel, a megszokott tartalommal ma is aktív – tette hozzá a szervezet elnöke, aki a tervekkel kapcsolatban rámutatott, hogy immár nyolcadik alkalommal hirdették meg az irodalmi pályázatot, amivel Papp Dániel íróra, a falu neves szülöttjére emlékeznek majd december közepén.

– Rendezvényünket azzal szeretnénk színvonalasabbá tenni, hogy igyekszünk neves irodalomtudósokat is bevonni az előadásokba, akik elsősorban Bácska helyi színeivel foglalkoznak publikációikban. Az e hónap 20-áig még nyitott pályázatunk eredményhirdetése is ekkor hangzik el, és valamennyi jelentkező jutalomban részesül. Egyre népszerűbb egyébként a diákság körében a kiírás, mintegy 130 munka érkezik be átlagosan – hallottuk Crnkovitytól, aki elárulta azt is, hogy jövőre jegyezzük Papp Dániel születésének 150. évfordulóját, és ennek a kerek évfordulónak a kapcsán több, méltó mozzanatot is tervez a MÉF.

A további programokról szólva a szervezet elnöke elmondta, hogy dr. Hovány Lajos, a Palicsi-tó vízrajzáról szóló pénteki előadását jövő pénteken T Kiss Tamás író-olvasó találkozója követi, december végén pedig Arany Jánosra emlékeznek, a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesülettel karöltve.

A MÉF elsősorban a bácskossuthfalvi Helyi Közösség támogatására számíthat, és a topolyai önkormányzat is mögöttük áll, de a tartományi oktatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárság pályázatain is sikeresen szerepeltek, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is juttat a programjaik szervezésére eszközöket.