2024. március 29., péntek

56-ról rendhagyó módon

Történelemóra, fotókiállítás, mécsesgyújtás – Kishegyesen megemlékeznek a magyar forradalomról és szabadságharcról – Pályázat fiatalok számár

Szombaton egy történelmi megemlékezésre fog sor kerülni Kishegyesen az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kapcsán. Az eseményt a Possession Hagyományőrző Egyesület szervezi, 17 órakor fog kezdődni a helyi közösség tetőterében egy rendhagyó történelemórával.

Sándor István fő szervező arról számolt be lapunknak, hogy Kishegyes tavaly óta rendelkezik 56-os emlékhellyel.

– Tavaly, november 4-én, a helyi közösség Magyarország Szabadkai Főkonzulátusával közösen egy 56-os emléktáblát leplezett le a színház falán. Ekkor már célkitűzésként meghatároztuk, hogy itt minden évben megemlékezzünk az 56-os történésekről, különösképpen a forradalom leveréséről és a menekültekről. Ebben Vajdaság is érintett volt, hiszen a tartomány és Kishegyes is fogadott be személyeket a forradalmat követően – számolt be a fő szervező, majd arról is szólt, hogy az idei megemlékezés is november 4-én lesz, és két részből áll.

– A megemlékezés a rendhagyó történelemórával kezdődik, amellyel az volt a célunk, hogy meghívjuk a kishegyesi és a bácsfeketehegyi általános iskolák végzőseit. Ezáltal bővíthetik ismereteiket, hiszen a történelemtanárokkal egyeztetve az derült ki, hogy az 56-os történésekről igen kevés információja van a fiataloknak. A történelemóra tematikáját épp ezért úgy állítottuk össze, hogy a fiatalok számára érthető legyen, de a felnőtteknek is érdekes ismereteket nyújtson. Két előadónk lesz: Csőke Márk, aki történelem szakos hallgató Szegeden, illetve Buják Gábor, történelemtanár doktorandusz. Márk a forradalom előzményeit ismerteti, Gábor pedig magával a forradalommal és annak következményeivel fog foglalkozni. A tetőtér előcsarnokában lesz egy alkalmi fényképkiállítás is, ami az 56-os budapesti történéseket dolgozza fel. A rendhagyó történelemórát követően mécseseket fogunk gyújtani az 56-os emléktáblánál – mondta el Sándor, majd hozzáfűzte, hogy a megemlékezés során egy pályázati felhívást is közzétesznek. Ezen a pályázaton fialok vehetnek részt az 56-os eseményeket feldolgozó írásokkal, fogalmazásokkal. A pályázati kiírás november végéig lesz nyitva, és a legjobb pályaműveket értékes könyvcsomagokkal jutalmazzák.

A megemlékezés és a pályázat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.