2024. március 29., péntek
SAKK – CSAPAT-EB

Márkus-győzelem, de szerbiai vereség

A magyar férficsapat 2:2-re végzett az örmények ellen, és visszacsúszott a táblázaton a 2. helyre, ugyanis a horvát csapat újabb bravúrt hajtott végre: 2,5:1,5-re legyőzte a németeket, és az 5. forduló után egyedül áll az élen, ami ugyanakkora meglepetés, mint a magyarok győzelme az oroszok ellen a 4. fordulóban, talán még nagyobb. A magyar–örmény meccsen négy döntetlen született. Szerbia válogatottja számára túl erősnek bizonyult a francia csapat, amelytől 2,5:1,5-re kikapott. Márkus győzött, Perunović remizett, Ivanišević és Inđić kikapott. Ezzel a vereséggel a szerb csapat mindössze a 22. helyen áll a táblázaton. Az orosz válogatott nagyon összekapta magát a magyarok elleni vereség után, nagy arányban megverte a törököket.

Az 5. forduló fontosabb eredményei: Lengyelország–Fehéroroszország 3:1, Oroszország–Törökország 3,5:0,5, Azerbajdzsán–Csehország 3:1, Grúzia–Izrael 1,5:2,5, Hollandia–Románia 1,5:2,5, Olaszország–Ukrajna 0,5:3,5. A sorrend: Horvátország 9, Magyarország, Oroszország, Örményország és Lengyelország 8, Izrael, Azerbajdzsán, Franciaország és Románia 7 pont stb. A szabadnapot követően a 6. fordulóban péntek délután magyar–horvát, finn–szerb összecsapások lesznek.

Szerbia női válogatottja továbbra is hullámzóan teljesít, 2,5:1,5 arányban kikapott Görögország első csapatától, három remi mellett a 2. táblán Erić Jovana veszített. A magyar női csapat viszont remekelt, 3,5:0,5-re legyőzte Litvániát. Az élen az oroszok állnak, akik eddig egyedüliként a tornán minden meccsüket megnyerték, és az eddig látottak alapján nagy meglepetés lenne, ha nem ők diadalmaskodnának a végén.

Az 5. forduló fontosabb eredményei: Oroszország–Spanyolország 3:1, Olaszország–Lengyelország 2:2, Örményország–Grúzia 0:4, Ukrajna–Franciaország 3:1, Törökország–Szlovénia 2,5:1,5, Románia–Németország 2,5:1,5. A sorrend: Oroszország 10, Grúzia, Ukrajna, Lengyelország és Törökország 8, Spanyolország és Olaszország 7, … Magyarország 6, Szerbia 4 pont stb. A 6. fordulóban Örményország–Magyarország, Litvánia–Szerbia párharcokra kerül sor.