2024. március 29., péntek

Méltón megjelölni minden tömegsírt

Tegnap Temerinben, a Nyugati temetőben levő nagy tömegsírnál emlékeztek az egybegyűltek azokra a temerini elődökre, akik 1944/45-ben a magyarellenes partizán vérengzés áldozataivá váltak.

Guszton András megemlékező beszédét mondja a tömegsírnál (Góbor Béla felvétele)

Guszton András megemlékező beszédét mondja a tömegsírnál (Góbor Béla felvétele)

De azokról a kivégzett temerini magyarokról is megemlékeztek, akik kisebb tömegsírokban, vagy máshol nyugszanak, miként azokról is, akiket szülővárosuktól távol pusztított el a gyilkos terror, vagy távoli harcmezőkön estek el mint magyar honvédek, vagy kényszerrel besorozott fiatal katonák. Több mint 300-an lennének megemlítve, ha mindegyikük nevét felsorolnánk.

Emlékező beszédet Guszton András, a VMDP temerini szervezetének elnöke mondott. Szomorúan állapította meg, hogy ismét kevesebben vagyunk, tavaly mindenszentektől mostanáig 129-en haltak meg, és jó, hogy ugyanebben az időszakban a megkereszteltek száma elérte az ötvenet. Nem beszélve azokról, akik ugyanez alatt az egy év alatt úgy döntöttek, hogy máshol keresnek boldogulást maguknak.

– Huszonnyolcadszor emlékezünk ennél a tömegsírnál – mondta –, de a politikum még mindig nem tett eleget az 1944/45-ös magyarirtás ügyében. Tennivaló rengeteg akad, ha pirulás nélkül akarunk a tükörbe, és az utánunk következő generáció szemébe nézni. Járekon, a Duna-menti svábok emlékére felállított emlékmű mellett csak egy most felállított fakereszt emlékeztet arra, hogy a gyűjtőtábornak magyar áldozatai is voltak. Újvidéken továbbra sincs méltó emlékhelye a második világháború végén kivégzett több ezer honfitársunknak. Zsablyán is csak néhány évvel ezelőtt sikerült összefogással, betonkeresztet állítani az áldozatok emlékére. A cél egyértelmű: méltó módon megjelölni minden tömegsírt, ahova szerencsétlen honfitársaink kerültek – mondta egyebek között megemlékező beszédében Guszton András.

A nagy számban emlékezőket részvételükkel megtisztelték Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a VMDP-nek és a VMSZ-nek, továbbá a helyi magyar civil szervezeteknek a képviselői, akik az emléktáblák előtt elhelyezték a megemlékezés koszorúit.