2024. március 28., csütörtök

Az Egyetemista Központ szolgáltatásairól

Naponta 800 adag étel a menzán – Átalakítások a kollégiumban

Egyetemistáink októberben tértek vissza az egyetemek padjaiba, és mostanra már az is körvonalazódott, hogy ki hogyan teljesített az előző tanévben, túl vagyunk néhány vizsgaidőszakon és mindenki tervezheti a jövőt. Az egyetemista-városokban ebben az időszakban élénk kutatás folyik, hisz minden hallgató igyekszik elhelyezkedni, és megtalálni a helyet, ahol az elkövetkező időszakban álomra hajthatja fejét. A szállást sokan magánúton, lakás, illetve szoba bérlésével oldják meg, de természetesen a kollégiumok is népszerűek, már csak a kedvező árak miatt is. A szabadkai Egyetemista Központ által működtetett kollégiumok befogadóképessége 699 fő, és az intézmény menzájának szolgáltatásait nemcsak ezen kollégiumok lakói, hanem azok is igénybe vehetik, akik önállóan oldják meg a szállásukat, illetve az ebédre a szabadkaiak is jogosultak. Lapunk kérésére az Egyetemista Központ munkatársai beszéltek a lehetőségekről.

A Bosa Milićević Kollégium (Fotó: Gergely Árpád)

A Bosa Milićević Kollégium (Fotó: Gergely Árpád)

– Szabadkán két egyetemista kollégiumunk van. A nagyobb, a Bosa Milićević, a Közgazdasági Kar közvetlen közelében, míg a másik, az Ivo Lola Ribar nevet viselő, az Építészeti Kar közelében helyezkedik el. Mindkét objektumunk mellett található egy-egy menza. A két kollégium teljes kapacitása nagyjából hétszáz fő, azzal, hogy az Ivo Lola Ribar esetében az egyik szárny felújításra szorul, és ezzel meg tudnánk növelni a kapacitását. Azt még nem tudjuk, hogy erre mikor kerül sor. A szobáink nagy többsége háromágyas, csupán az Ivo Lola Ribar otthonban van néhány két-, illetve négyágyas szobánk – nyilatkozta Miroslav Đokić, a központ elhelyezési részlegének vezetője.

A menza nyújtotta szolgáltatásokról Murényi Tibor, az Egyetemista Központ étkeztetésért felelős részlegének vezetője mesélt lapunknak.

A nyár folyamán a kollégiumban átalakították a fürdőszobákat (Fotó: Gergely Árpád)

A nyár folyamán a kollégiumban átalakították a fürdőszobákat (Fotó: Gergely Árpád)

– A beiratkozott egyetemisták körülbelül 95 százaléka veszi igénybe a menza szolgáltatásait. Ez nagyjából 800 egyetemistát jelent. A tendencia az, hogy a hallgatók száma csökken, és sajnos a jövőben arra kell számítanunk, hogy a felhasználóink száma is csökkenni fog. Természetesen a legnagyobb számban ebédet igényelnek az egyetemisták, míg a reggelikre a legkisebb az igény. A menza szolgáltatásait bármelyik hallgató igénybe veheti, függetlenül attól, hogy melyik egyetemi karra, szakfőiskolára jár, és függetlenül attól, hogy állami vagy önköltséges hallgatóról van-e szó. Az egész napos ellátás, vagyis a háromszori étkezés körülbelül 170 dinárba kerül. Ez az ár az állami költségen tanulókra vonatkozik, míg az önköltséges hallgatók ennél drágábban étkezhetnek – fogalmazott Murényi, akitől azt is megtudtuk, hogy az étrendet az oktatási minisztérium tanulói- és egyetemista-életszínvonallal foglalkozó szektora határozza meg. A listájukon több, mint ezer étel van felsorolva, és egy-egy menza ezek közül tud választani, és ezeket variálják, ahogy tudják. Szabadkán mindhárom étkezés alkalmával legalább háromféle ételt ajánlanak fel a hallgatóknak, akik saját ízlésük szerint választhatnak. Természetesen a korábban érkezők vannak a jobb helyzetben, mert az is megtörténik, hogy egyik-másik étel elfogy.

A központban a közelmúltban felújítási munkálatok folytak. Erről az intézmény igazgatója, Ranko Čuljković beszélt lapunknak:

– A nyár folyamán nagyobb felújítási munkálatokat végeztünk a Bosa Milićević Kollégiumban, ugyanakkor kisebb átalakításokra is sor került. Nevezetesen az otthon első és második emeletén lévő szobák esetében a fürdőszobákat alakítottuk át. Korábban négy szoba tartozott egy fürdőszobához, amely két illemhelyből és egy tusolóból állt. Az átalakításnak köszönhetően az idei évtől már két szobára jut egy fürdőszoba egy tusolóval és egy vécével. A fürdők teljesen új berendezést kaptak, és az egyetemisták már használatba is vették ezeket. Emellett a konyhai részek felszereléseit is lecseréltük, minden konyha új bútorzatot kapott. Hamarosan megkezdődik a nyílászárók cseréje szintén az első két szinten, és ezzel befejezzük a két emelet felújítását. A jövőben mindenféleképpen a már említett felújítást szeretnénk elvégezni az Ivo Lola Ribar kollégium esetében – nyilatkozta Čuljković.

A kupuszinai Papp Virdzsínia immár harmadik éve a Bosa Milićević kollégium lakója. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatója elmondta, elsősorban a kedvező ár és a társaság miatt döntött a kollégium mellett:

– Nagyon elégedett vagyok a kollégiummal, az alap dolgokat nyújtja. Lehet, néha szükségünk van egy hűtőre vagy sütőre, hogy el tudjunk készíteni valamit, de ezt a kis hiányosságot megoldottuk. Egészségügyi rendelő is található a kollégiumban, tehát szükség esetén orvosi ellátást is kapunk. A menzára is járok, amit nagyon szeretek, mivel nagy a választék és a diétázó embereknek is megfelel – fogalmazott a hallgató.