2024. március 29., péntek

Az Akácfa mint néma tanú

Csütörtökön Bajmokon, az Akácfánál lévő emléktemetőben megemlékeztek az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett áldozatokról. A kegyelet virágait intézmények, pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el.

A megemlékezés kezdetén Sofhauzer István, az egyik áldozat hozzátartozója, az emlékezés jegyében megkondította a harangot, majd ezt követően felcsendült a magyar himnusz. A folytatásban Czindel Zoltán, a Bajmoki Hagyományápoló és Kegyeleti Bizottság elnöke emlékezett meg a hetvenhárom éve ártatlanul kivégzett 250 áldozatról.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A második világháborút követő időszakban, amikor már mindenki azt hitte, hogy a borzalmak örökké magunk mögött maradtak, az ember ismét kivetkőzött magából. Az emberek bírósági eljárás és ítélet nélküli kivégzése, valamint utólag háborús bűnössé nyilvánítása arról tanúskodnak, hogy az alapvető és legfontosabb emberi jogot, az élethez való jogot egyáltalán nem tisztelték és nem védték meg. Remélem, hogy az emberiség történelmében soha többé nem ismétlődnek meg olyan téveszmék, amelyek áldozatokat és szomorúságot hagynak maguk után – mondta Bunford Tivadar, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke.

A megemlékezésen Halász Tibor történész rövid történelmi visszapillantás keretében foglalta össze a 73 évvel ezelőtt, halottak napján elkövetett kivégzéseket.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Bajmoki, györgyéni, pacséri, nagyfényi, valamint a madarasi tanyavilágból az akkori hatalom tervszerűen végzett ki ártatlan áldozatokat, azzal a szándékkal, hogy megmutassa, hogy egy új hatalom fog berendezkedni, ezáltal megfélemlítve a helyi lakosságot. Egy országos razziáról volt szó. 1944. november 2-án az akkori Faluházában, amikor este hattól kijárási tilalom volt érvényben, senki sem járhatott az utcán, a szakadó esőben összekötözték az áldozatokat és négyes sorban a Zombori úton át vezették őket az Akácfához, ahol akkor már várta őket a három sírgödör és a gépfegyveresek, akik véget vetettek életüknek – mondta a történész.

Bende Zsolt plébános, valamint Csányi Erzsébet lelkésznő az egybegyűltekkel közös imával tisztelegtek az áldozatok emlékének.

Az említetteken kívül a megemlékezésen részt vettek az ártatlan áldozatok hozzátartozói, dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, az MNT képviselői, egyházi személyiségek, a szabadkai önkormányzat képviselői, továbbá pártok, civil szervezetek, intézmények, valamint magyarországi és a környékbeli települések képviselői, akik koszorút helyeztek el az Akácfánál.