2024. április 25., csütörtök

Tóthfaluban is emlékeztek

Püspöki szentmise vértanú papjainkért

Dr. Pénzes János szabadkai megyés püspök rendelete alapján az egyházmegye minden templomában az 1944-es vérengzések évfordulója, október 31-e a kommunista diktatúra papi áldozatainak emléknapja. Abban a vérzivataros időben a szabadkai püspökség területén 19 katolikus papot, lelkipásztort kínoztak meg és végeztek ki.

Idén ezen a napon Tóthfaluban a Szent József-templomban a püspök úrral több mint húsz lelkipásztor együtt misézett az áldozatok lelki üdvéért.

Utasi Jenő helybeli plébános felolvasta a kivégzett papok nevét, majd röviden összefoglalta egykori elődjének, a szintén mártírhalált halt Szabó Dénes plébánosnak a példáját, érdemeit. Kiemelte emberi, keresztény hitének és papi szolgálatának erényeit. Földi életének utolsó néhány napjának kínzásoktól agyongyötört testi-lelki szenvedéseit. Méltó maradt papi hivatásához, mert mérhetetlen fájdalmában, amikor már alig jött ki hang a torkán, „Uram, könyörülj rajtam!” fohásszal fordult az élet urához.

A szentmise után a jelenlévők megkoszorúzták a plébánia emlékparkjában Szabó Dénes plébános emlékére fölállított emlékművet, és imádkoztak lelki üdvéért.