2024. április 19., péntek

Milliárdokra lenne szükség

Szerbia leghamarabb 2019 elején nyithatja meg az uniós tárgyalások környezetvédelemmel kapcsolatos fejezetét

Számos előkészületen van túl, de számos feladatot kell még elvégeznie Szerbiának ahhoz, hogy megnyithassa az európai uniós csatlakozási tárgyalások során a 27., környezetvédelemmel foglalkozó fejezetet – hangzott el a Tartományi Képviselőház nemhivatalos zöld képviselőcsoportjának csütörtöki ülésén, melyen a témában érintett tisztségviselők beszéltek az előrelépésekről.

Szerbia jelenleg a tárgyalási pozíciójának a kidolgozásán munkálkodik, a jövő év folyamán ez elkészülhet, s leghamarabb 2019 elején lehetne elindítani a tárgyalásokat az Unióval ebben a témakörben. Rendhagyó módon Szerbia nem kapott az Uniótól mércéket a tárgyalási fejezet megnyitásához, a hazai tárgyalócsoport viszont biztos benne, hogy a fejezet lezárásához mindenképp megszabják majd azokat, s ez a nehezebbik út, mert folyamatos lesz annak ellenőrzése, hogy valóban megvan-e a várt előrelépés.
A környezetvédelemmel kapcsolatos állami célok kapcsán az Európai Bizottság legutóbbi jelentésében azt állapította meg, hogy a célok és a tervek jók, az alkalmazás terén azonban még vannak jelentős problémák. Kifogásolták, hogy az ökológiával foglalkozó káder állandóan változik az országban, nem áll rendelkezésre elegendő pénz sem a tervek kivitelezésére, emellett nem megfelelőek az állami adminisztráció kapacitásai sem. A bizottság kifogásait Milena Malešević Homen, az európai integrációs minisztérium tisztségviselője ismertette.
A 27. fejezet, mint elhangzott, tíz alfejezetből áll, köztük vannak a vizekkel, a szeméttel, a csatornákkal, a civil védelemmel foglalkozó részek is. A vizekkel és a szemét kezelésével foglalkozó egységek lesznek a legnehezebbek, a helyzet rendezéséhez ugyanis országunknak mintegy 8 milliárd euróra lenne szüksége csak e két témakörben. Ezt az összeget, természetesen, nem saját erejéből kell előteremtenie, pályázhat a különféle európai uniós alapokra, annak nagysága azonban sokat elmond arról is, mekkora munka áll még előttünk.
A Vajdaság területén égető gondnak számító feladat a Nagy-Bácskai-csatorna (Ferenc-csatorna) Verbász, Kúla és Cservenka közeli ágának megtisztítása, melyhez mintegy 20 millió euróra lesz szükség az illetékes tartományi titkár elmondása szerint. A projektum három fázisból tevődik össze, az elsőt, a vízgyűjtő főkollektor létrehozását már megvalósították 2015-ben, most a verbászi szennyvíztisztító építése van soron, s ezt követi az iszap eltávolítása a projektum végső fázisában. Intenzíven dolgoznak a helyzet rendezésén – biztosított mindenkit Vladimir Galić tartományi környezetvédelmi és területrendezési titkár. Ratko Đurđevac, a Verbászi Környezetvédelmi Mozgalom vezetője megerősítette, hogy ismét megkezdődtek a megbeszélések és ezúttal nem olcsó választási kampányígéretnek tűnik mindaz, ami fejleménynek nevezhető. Ugyanakkor felszólította a nyilvánosságot a sajtónak adott nyilatkozatában, hogy a politikusok feledékenysége miatt szenteljenek fokozott figyelmet annak, valóban kiírják-e hamarosan a tendert a munkálatok kivitelezőjének kiválasztása céljából, határidőn belül zajlik-e minden előkészület és végül a munka oroszlánrésze is. A nyilvánosság jó szándéka és figyelme nélkül a környezetvédelem területén aligha érhetünk el valamit – állapították meg többen is az ülésen.