2024. március 29., péntek

Ostvarenje sna

Unikatnom ostvarenju posvećeno posebno izdanje

Sa posebnim izdanjem se pojavio Arač, javni časopis južnih Mađara. Glavnu atrakciju predstavlja film pod nazivom „Ostvarenje Sna“, koji je snimljen kod crkve u Araču.

Film je režirao Zoltan Bičkei iz Vojvodine, a u Indoneziji je osvojio prvu nagradu na filmskom festivalu pod nazivom „Duh, Vera i Mašta“. O posebnom izdanju smo upitali glavnog urednika lista Janoša Batu.
Zbog čega je značajno posebno izdanje?
-Smatrali smo da je potrebno posvetiti posebno izdanje Arača ovom filmu. Slično umetničko ostvarenje se još nije pojavilo u Karpatskom basenu. Ovo nije samo umetničko ostvarenje, već je i istorijsko. Slikovito izlaganje je takođe posebno, kao i glumci i muzika. Zbog toga smo zajedno sa rediteljem pokušali da posvetimo posebno izdanje filmu.
Kakve tekstove mogu da pročitaju zainteresovani?
-Među tekstovima ima onih koji analiziraju film-sadržaj, ali je prisutna i zamisao režisera, zatim pismo Đezea Šomođija upućeno režiseru, koji najviše analizira tematiku filma. Interesantan je i razgovor sa dr. Lajošem Pap, koji se u filmu pojavljuje kao kralj Atila.
U posebnom izdanju se mogu videti kvalitetne fotografije.
-U filmu se može videti da je režiser istaknut grafičar, umetnik. Koju god sliku da izvučemo iz filma svaka je na svoj način umetničko delo. Arač se pojavljuje tako da ima 8 kolor stranica pored naslovne strane, ali sada smo uspeli da napravimo list sa 2 X 8 stranica u boji.
Da li će Arač imati još ovakvih posebnih izdanja?
-Ne bi mogao dati odgovor na ovo pitanje. Sve zavisi od toga hoće li biti takvih kulturnih događaja koji zaslužuju posebno izdanje. Sadašnje izdanje bez pomoći Akademije Umetnosti se ne bi moglo izdati, i na tome im se zahvaljujemo, kao i samoupravi Kanjiže.
Koliko posebnih izdanja će se štampati?
-Arač se štampa u 600 primeraka, tako da će se i posebno izdanje štampati isto tako. Ovo je iznenađenje našim čitaocima, onima koji nas podržavaju. Na početku godine još nismo znali da ćemo imati ovakvo izdanje, i radujemo se da ćemo dati mali poklon čitaocima Arača.