2024. április 24., szerda

Napkollektor az iskolán

Meleg víz termelésére használják a zentai Emlékiskolában felszerelt berendezést

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola épületének tetejére négy négyzetméternyi napkollektort szereltek, hogy meleg vizet termeljenek vele – hangzott el tegnap az iskolában megtartott sajtótájékoztatón. Az eseményen Perpauer Attila, Zenta község oktatással és kultúrával megbízott tanácstagja, Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója és Sőregi Oszkár, a kivitelező Termo-Gas cég képviselője ismertette a felszereléssel kapcsolatos tudnivalókat.

A napkollektor évi százezer dináros megtakarítást jelent az iskolának (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A napkollektor évi százezer dináros megtakarítást jelent az iskolának (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Urbán Zsuzsanna elmondta, hogy napkollektor telepítésére a tartományi energetikai titkárságnál lehetett a nyár folyamán pályázni, és ők megragadták ezt az alkalmat:

– A helyi Termo-Gas cég hívta föl a figyelmünket a pályázatra, és mi azonnal kapva kaptunk a lehetőségen. Az önkormányzat biztosított bennünket arról, hogy állja az önrészt, így meg is pályáztuk, és ennek eredményeként ma már a meleg víz egy részét a 400 000 dináros felszereléssel termeljük. Az összeg 80%-át a tartomány fizette, 20%-át pedig a zentai önkormányzat. A napkollektorok már működnek, termelik a meleg vizet, és nagyon örülünk ennek a beruházásnak, hiszen így a tanulóink is láthatják, hogyan lehet takarékoskodni, mit jelent valójában a zöld vagy megújuló energia.

Sőregi Oszkár arról számolt be, hogy a napenergia felhasználása igazán hatékony olyan intézményekben, iskolákban, óvodákban, ahol nagy mennyiségben használnak meleg vizet, az iskolának pedig ez tekintélyes megtakarítást jelent:

– Két darab napkollektort szereltünk föl a tetőre, és erre hét bojler, vagyis hét fogyasztó van rákötve. A konyha a legnagyobb fogyasztó, de fürdőszobákat, kézmosókat is kötöttünk rá. A rendszer úgy működik, hogy a meglévő bojlerek továbbra is a helyükön vannak, és onnan vesszük a meleg vizet, viszont a bojler nem a hálózati hideg vizet kapja, hanem a napenergiával felmelegített vizet. Ennek köszönhetően számításaink szerint évi 45–50%-os megtakarítást lehet elérni. Ez a gyakorlatban lehet több is, kevesebb is, függ a felhasználástól is. Ez a két kollektor évente százezer dináros megtakarítást jelent. A beruházás körülbelül öt év alatt térül meg. Érdemes kiemelni, hogy a zöld energia esetében az emberek leginkább annak pénzbeli hatását nézik, holott a környezetkímélő hatása ennél még fontosabb. Ezzel a napenergiás rendszerrel kb. 600 kilogrammnyi szén-dioxid-kibocsátástól tudjuk mentesíteni a körzetet. Tehát amellett, hogy a rendszer energiagazdaságos, hogy megújuló energia, hogy anyagi haszna van belőle az iskolának, a környezetünk megóvására is nagy hatással van. Az Emlékiskolára felszerelt rendszer egyébként még tesztelési fázisban van, és egy-két hónapon belül már konkrét eredményeket is föl tudunk mutatni. A berendezés egy differenciáltermosztátot is tartalmaz, az méri a kilowattórát, tehát a megtermelt energiát napi lebontással ki tudja mutatni az elmúlt két hétre visszamenőleg, illetve az összegzett mennyiséget is – magyarázta a szakember.

Perpauer Attila elmondta, az önkormányzat számára fontos az iskolák fejlesztése, újítása, ezért is álltak e mellé a célkitűzés mellé, és nagyon örülnek annak, hogy ilyen módon is felhívhatják a diákok figyelmét a környezetvédelem fontosságára, és az sem mellékes, hogy az intézménynek ezáltal kevesebb lesz az évi kiadása.

Napkollektor egyébként a Thurzó Lajos iskolaépületen is van, ott már öt éve működik, és ott a tornateremhez tartozó mosdók bojlereire kötötték rá.