2024. április 25., csütörtök

Szavalóverseny Tóth Ferencre emlékezve

Vajdasági szintű szavalóversenyt és koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a hétvégén Tóth Ferenc költő, drámaíró, néprajzkutató és pedagógus emléke előtt tisztelegve Topolyán, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében.

A 7. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó szemle díjazottai (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A 7. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó szemle díjazottai (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemle az idén is négy kategóriában adott lehetőséget a bemutatkozásra, tudtuk meg Kisimre Szerda Annától, a Kodály Központ elnök asszonyától, aki elárulta, hogy az alsósok, felsősök és középiskolások mellett anyanyelvápolásként vagy környezetnyelvként magyar nyelvet tanuló diákok is a zsűri elé léptek, Újvidéktől Verbászon és Csókán át Szabadkáig, összesen 41-en. A Kodály elnök asszonya rámutatott, Tóth Ferenc révén nemcsak az anyanyelvápolást kívánják erősíteni a fiatalokban és a gyerekekben, hanem a magyar történelem és a magyar irodalom szeretetét is.

-Tóth Ferenc volt az, aki Topolyán az Auróra Önképző Kört indította a Gimnáziumban, ennek tiszteletére vette fel a beszédművészeti műhelyünk ugyanezt a megnevezést. Kezdetekben Vass Borsodi Borbála tanárnő vezetésével tevékenykedtünk, most Péter Irén tanárnő foglalkozik a főleg alsós tanulókból álló csoporttal, de szívesen látjuk a kiskamaszokat és az ifjúságot is, akiknek bevált szokás szerint a tanárnő egy-egy verseny alkalmából szívesen segít tanácsaival. A beszédművészeti műhelyünk fiataljainak nagyszerű bemutatkozási lehetőséget nyújtanak a Kodály műsorai – tudtuk meg Kisimre Szerda Annától, aki emlékeztetett még arra, hogy a topolyai művelődési központ az anyanyelvhasználat tisztaságát éltető törekvéseként szervezi meg tavasszal a Kazinczy Szép Magyar Beszéd versenyt, illetve a községbeli iskolák részére a Valentin-napi fogalmazásversenyt.

A zsűritagok kategóriánkénti értékelését követően – kiderült, hogy az alsósok csoportjában első helyen Alács Varró Emese és Szatmári Lili végzett, 2. helyezett lett Bába Lujza, a 3. pedig Domorád Dóra. Az alsósok közül különdíjat kapott Pécsi Dominika. A felsősök közül Onhaus Erik szavalata nyerte el leginkább a zsűri tetszését, 2. lett Gülvészi Réka, 3. Francia Flávie, illetve ennek a kategóriának a különdíjas szavalatát Miskolci Bálint adta elő. A középiskolások 1. díját Dupák Fanninak ítélték, Bagi Natáliáé lett a 2., Varga Nikoletta szavalata pedig a 3. helyezett. Az anyanyelvápolás-környezetnyelv kategóriában induló gyerekek közül Džoganović Sofija versmondását díjazták 1. helyezéssel, 2. lett Szalma Dóra. 3. pedig Vasović Anđela, a kategória különdíjasai Tepančević Jovana és Bencsik Miklós. A helyezéseket, dicséreteket elérő tanulók értékes könyvjutalomban is részesültek.